Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az 1949-ben született Robert Levinson a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kábítószerellenes részlegének munkatársa volt, de 2007-es eltűnésekor feltételezhetően a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízását teljesítve járt az iráni Kis szigeten. Bár az amerikai kormányzat cáfolta, hogy bármiféle kormányzati megbízást teljesített az iszlám köztársaságban, a család kitartott amellett, hogy a férfit a CIA küldte Iránba.

A CIA később 2,5 millió dolláros életjáradékot fizetett ki Levinson családjának azért, hogy ne indítsanak pert az ügynökség ellen.

Levinsont elfogták az iráni hatóságok, washingtoni vezetők pedig csak az idén márciusban erősítették meg, hogy a férfi meghalt iráni fogságban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter akkoriban felszólította Teheránt, hogy adjon kimerítő tájékoztatást Levinson sorsásról. Teheránban tagadták, hogy Levinson iráni fogságban halt meg.

Egy washingtoni kerületi bíróság hétfői döntése értelmében Iránnak 1,45 milliárd dollár kártérítést kell fizetnie Levinson családjának.

Az Egyesült Államoknak az 1979-es teheráni nagykövetségi túszdráma óta nincs diplomáciai kapcsolata Iránnal, de a hatóságok szükség esetén a dollármilliárdokat érő befagyasztott iráni vagyonból kárpótolhatják Levinson családját, ha Teherán nem fizet - írta az MTI nyomán az 168ora.hu.