A dohányzásmentes-, egészségtudatos életmód nemcsak gyermekeink és unokáink egészségének, életének védelme, hanem bolygónk megóvása érdekében is kiemelkedő fontosságú.

Mára már egyértelműen bizonyított tény, hogy a dohányzás minden formája, függetlenül attól, hogy hagyományos cigarettát vagy elektronikus eszközt használunk, veszélyt jelent egészségünkre.

A káros szenvedély, évente több mint 8 millió ember halálát okozza világszerte, annak ellenére, hogy a leggyakoribb megelőzhető halálozási okként tartják számon. Minden egyes elszívott cigaretta közvetlenül is rombolóan hat az emberi szervezetre és ezen felül a környezetre is súlyosan ártalmas - derül ki az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet közleményéből.

Ezáltal a dohányzás egészségre gyakorolt közvetlen és közvetett hatása jóval nagyobb, mint azt gondolnánk.

De mik is ezek a hatások?

  • A dohánytermesztés során a termőföldbe kerülő káros vegyszerek és növekedésszabályozók

A dohánytermesztés világszerte hatalmas területeken történik. 2012-ben összesen 7,5 millió tonna dohányt takarítottak be 4,3 millió hektár termőföldön legalább 124 országban. A termesztés során, a földben lévő növények egész évben rengeteg vegyszert és növekedésszabályozót igényelnek, hogy megóvják őket a kártevőktől és betegségektől. Egyes ilyen vegyületek annyira veszélyeztetik a környezetet és a termesztést végzők egészségét, hogy számos országban betiltották azokat.

  • A fakivágások okozta növekvő szén-dioxid-kibocsátás kedvezőtlen hatása a klímaváltozásra

A dohánytermesztéssel együtt jár az erdők kivágása, hiszen a termesztéshez termőföldekre van szükség, a dohány kiszárítása pedig részben faégetéssel történik. 1970-től napjainkig körülbelül 1,5 milliárd hektárnyi (főleg trópusi) erdő került kivágásra világszerte.

Évente további 600 millió fát vágnak ki, és körülbelül 11,4 millió tonna fát égetnek el a dohánylevelek szárításához és dohánytermékek előállításához, hozzájárulva ezzel az üvegházhatást okozó gázok 20 százalékos növekedéséhez.

  • A dohánytermék gyártása és szállítása során a környezetre gyakorolt hatás óriási mértékben növeli az ökológiai lábnyomot

A dohányipari cégek éves adatai alapján elmondható, hogy a gyártási folyamataik és a szállítás során évente 84 millió tonna szén-dioxid jut a levegőbe, és 22 milliárd liter vizet használnak fel a dohánytermékek gyártásához. A folyamat során keletkező károsanyag-kibocsátás, vízfelhasználás, az ipari szennyvíz, a gyártási hulladék, a veszélyes hulladék mind súlyosan károsítja a természetet.

  • Az eldobott cigarettacsikkekben található toxikus anyagok, nehézfémek és a maradék nikotin jelentősen károsítják környezetünket

Évente több mint 760 ezer tonna cigarettacsikk végzi a környezetben, szennyezve vizeinket, a talajt és a levegőt is. Mindezek mellett a cigarettában található filter legtöbbször műanyagból készül, aminek lebomlási ideje nagyon hosszú. 2019-ben 4 211 962 cigarettacsikket gyűjtöttek össze a Föld vízpartjain, ezzel a leggyakoribb hulladéktípusok listájának második helyére került.

Ez a probléma nem korlátozódik csupán a hagyományos cigarettára, hiszen az eldobható elektronikus cigaretta hasonló veszélyt jelent, ha nem a megfelelő hulladék lerakóhelyen végzi - derül ki az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet közleményéből.