Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög kormányfő, akit délelőtt fogadtak Brüsszelben az uniós intézmények vezetői, úgy vélte, hogy az Európai Unió stabilitását a gazdaságpolitikának a növekedésösztönzés irányába történő megváltoztatásával lehet biztosítani.

"Új megállapodásra van szükség, hogy visszatérhessünk a növekedéshez, hogy megerősítsük a munkahelyteremtést és a társadalmi kohéziót" - hangsúlyozta Ciprasz, s megismételte, hogy Európának nem kell félnie az új görög kormánytól. Azt is hozzátette, hogy Athén szerint Franciaországnak "meghatározó szerepet kell játszania" ebben a gazdaságpolitikai váltásban.

A görög miniszterelnök egy négyéves reformprogramra tett javaslatot az Európai Uniónak a hitelmegállapodások előírásainak enyhítése érdekében, pénzügyminisztere, Jánisz Varufakisz pedig Európai Központi Bankot próbálta meggyőzni a görög pénzintézetek működéséhez szükséges finanszírozás fenntartásáról.

Francois Hollande a sajtótájékoztatón úgy vélte, hogy "itt az ideje, hogy hosszú távú megoldás szülessen" Görögország számára a szolidaritás szellemében, de azt felelősségteljesen kell kidolgozni.

A francia elnök jelezte, hogy tiszteletben kell tartani a görögök szavazatát, ami "egyértelmű, erős ezt én is szeretném kimondani, hogy a megszorítás egyetlen perspektívaként többé nem elfogadható". Ugyanakkor - mint arra Hollande emlékeztetett - "az európai szabályokat is tiszteltben kell tartani, amelyek mindenkire nézve kötelezőek ... és a megállapodásokat is, különösen az adósságot illetően".

Ezzel a francia elnök arra utalt, hogy Párizs nem támogatja a 320 milliárd eurós görög adósság eltörlését.. A francia elnök kiemelte, hogy osztja a görög miniszterelnök célkitűzéseit egy hatékonyabb, a politikai szempontokat jobban figyelembe vevő és a növekedés felé orientáló Európáról.