Ezt eredetileg már az Eurócsoport ülésén Evklídisz Cakalotosztól az új görög pénzügyminisztertől várták volna, de ő állítólag nem tett le az asztalra részletekbe menő, konkrétumokat tartalmazó csomagtervet. Többek közt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is azt mondta, hogy Ciprasztól várja kedd este a görög kormányzati szándékok ismertetését.

Az viszont az eddigiek során már különböző forrásokból körvonalazódott, hogy a görögök egyfelől 320 milliárd eurót meghaladó adósságuk 30 százalékának a leírását szeretnék elérni, másfelől pedig a fennmaradó adósság törlesztésének megkönnyítése érdekében újabb uniós pénzforrásokhoz szeretnének hozzájutni az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) elnevezésű alapból.

Alexander Stubb finn pénzügyminiszter az Eurócsoport üléséről távozóban azt mondta, hogy erre nincs mód. Emlékeztetett arra, hogy korábban már végrehajtottak egy részleges görög adósságleírást.

A másik görög célkitűzést, az újabb mentőprogramra vonatkozó igényt illetően az esti csúcsra érkező Angela Merkel német kancellár közölte az újságírókkal az eurózóna - egyelőre legalábbis még érvényben levő - kategorikusan elutasító álláspontját. Merkel emlékeztetett arra, hogy az előző mentőprogram a keret teljes lehívása nélkül ért véget, a görögök pedig a népszavazáson elutasították a hitelezők szerkezeti reformjavaslatait. Ennek fényében új pénzügyi csomagra nincs lehetőség, az ezt célzó tárgyalásoknak "nincs meg az alapja".

Merkel azonban - Francois Hollande francia köztársasági elnökkel együtt - az esti teljes körű, vagyis 19 résztvevős eurózónacsúcs előtt leül Ciprasszal, aki vázolja nekik elképzeléseit.

A görög reformtervekben való megállapodásra Merkel szerint immár nem több hét, hanem csak néhány nap áll rendelkezésre, ezért a kancellár - mint mondta - kíváncsian várja, mivel tud Ciprasz előállni. A görög miniszterelnök időközben beleegyezett abba, hogy szerdán délelőtt beszédet mondjon az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.