A Ciprusnak hitelt nyújtó három intézmény szerint a földközi-tengeri szigetország megfelelően halad a szükséges reformokkal, ezért lehívhatja a 10 milliárd eurós mentőcsomag esedékes, 1,5 milliárd eurós részletét - derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentéséből. "Jelentős fiskális konszolidációs intézkedésekkel és a költségvetés átlátható végrehajtásával sikerült elérni a kitűzött pénzügyi célokat, és számos lényeges területen haladtak a strukturális reformok" - állapította meg a jelentés. A dokumentumot - amitől az újabb részlet folyósítása függ - még jóvá kell hagyniuk az EU-tagállamok pénzügyminisztereinek.

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alkotta trojka képviselői júliusban jártak Cipruson, hogy felmérjék, hogyan áll a gazdaságszanálási program.

A most felszabaduló 1,5 milliárd euróhoz Ciprus nem készpénzben, hanem kötvényekben jut hozzá, amelyekkel tőkét pumpálhat a ciprusi pénzügyi szektorba, két szereplőt, a Bank of Cyprust és a Cyprus Popular Bankot kivéve. Előbbire külön rendezési terv vonatkozik, utóbbit pedig bezárták.

A ciprusi gazdaság a tavalyi 2,4 százalékos visszaesés után idén várhatóan 8,7 százalékkal csökken. Az előrejelzések szerint a recesszió 2014-ben is folytatódik 3,9 százalékos mínusszal, és csak 2015-ben lesz 1,1 százalékos növekedés.

Az államháztartási hiány a tavalyi 6,3 százalék után idén a GDP 6,5 százaléka lesz. Jövőre 8,4 százalékra növekszik, és csak 2016-ban csökken az eurózónában elvárt 3 százalék alá.