A koronavírus-járvány miatti válság legpozitívabb hatása, maga a kezelés módja lesz - mondta a szakértő, aki szerint új gazdasági struktúrák alakulhatnak ki. Ezalatt az olyan lépéseket érti, mint ahogyan az EU próbálja kezelni a helyzetet.

"Az unió nagyon jól reagált a problémára, például létrejött a helyreállítási alap - fogalmazott Mann, aki szerint ez amellett, hogy kezeli a válságot, erősíti az integrációt, vagyis előremutató lépés.

Kialakult egy vízió egy olyan gazdasági környezetről, ahol a klímaváltozás elleni küzdelemnek rendelték alá a magán szektor támogatását - a szakértő úgy látja, hogy a zöld fordulat erősítése mindenképpen pozitív. Az EU-ban már korábban is voltak hasonló szándékok - például már tavaly klímabankként kezdték meghatározni az Európai Beruházási Bankot (EIB), de az a legpozitívabb, hogy ezeket a mostani válság során sem áldozták fel a gazdaság minél gyorsabb talpra állításáért, hanem egy hosszú távú folyamatot indítottak el.

Mann arra célzott, hogy környezetvédelmi és zöldberuházási feltételeket szabnának az uniós mentőcsomag támogatásainak felhasználásához. A 750 milliárd eurósra tervezett alap válságkezelési forráskészletének negyedét kellene éghajlatváltozás elleni programokra költeni.

Viszont a Citibank vezető közgazdásza nem számít arra, hogy gyorsan visszaállna a krízis előtti szintre a világgazdaság, illetve a nagy országok növekedési pályája. "Számos kockázat van, ami a kilábalást nehezíti. Jelenleg azt látjuk, hogy félnek az emberek a fogyasztástól, megnőtt a munkanélküliség, és még nem tudni, hogyan rendeződik majd a munkaerőpiac. Átalakul és már szűkült is a nemzetközi kereskedelem - hozott példát Catherine Mann a rizikófaktorokra. Egyelőre még sok magánszektorbeli szereplő nem tudja, milyen befektetéseket, fejlesztéseket akar végrehajtani, mert nem látja, hogyan alakul a jövő.

Most hiába tűnik V-alakúnak a felívelés, nem lesz egyenes vonalú a folyamat. A politikai környezet ebben komoly szerepet kap, mint ahogy az Egyesült Államok esetében látszik. A szakértő például hiányolja, hogy az USA-ban nincs egy konkrét terv vagy jövőkép a gazdaság erősítésére. Egységes program helyett párhuzamos programok futnak, hogy segítsék és ösztönözzék az üzleti befektetéseket. Ugyan vannak infrastrukturális fejlesztésekre vonatkozó javaslatok a törvényhozásban, vagy már elfogadott programok - amelyek fontosak a válságkezelés szempontjából -, de nem egy koherens terv részei, nincsenek integrálva, márpedig ebben a helyzetben kiemelt szerepe van annak, hogy a különböző támogatási struktúrákat összehangolják.

A válságkezeléshez fontos, hogy az ellátási láncokat újraszervezzék a vállalatok és ebben a digitalizációnak fontos szerepe legyen - mondta Catherine Mann. Az jelezhető előre, hogy az ellátási láncokat újratervezik, sokkal inkább lokalizálják majd az itteni országok, de ez önmagában nem teszi tervezhetőbbé a gyártást, sőt, számos kockázatot is magában hordoz.