Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Drasztikusan csökkenhet a citrusfélék kínálata Európában, ami hatalmasat lendíthet az árakon – írja a Világgazdaság. Az Európai Unió ugyanis a korábbinál jóval szigorúbb növényegészségügyi szabályozást vezetett be. Emiatt több mint 40 millió tonna kiváló minőségű narancsot, citromot és grapefruitot kell megsemmisíteni.

Az új szabályozás a dél-afrikai importot akadályozza, ahonnan a második legnagyobb mennyiségben érkezik citrusféle Európába. Ha a dél-afrikai beszállítók eleget tesznek az új előírásoknak, annak is az EU-ban élő vásárlók fizetik meg az árát, ha pedig csökken a behozatal és beszűkül a kínálat, az is egyértelműen dráguláshoz vezet.

Az új szabály lényege, hogy az EU-ban csak hidegkezelésen átesett citrusfélék kerülhetnek forgalomba. A hivatalos szabályozás szerint ezzel akarják megelőzni, hogy a szállítmányokkal behurcolják Európába és elterjesszék a hamis molylepkét, vagyis a narancslepkét. A hidegkezelés azonban költséges, és a hatékonysága is vitatott: a dél-afrikai citrustermesztők szövetsége szerint a spanyol déligyümölcs-termesztők lobbija miatt szigorított az EU éppen a déli féltekén most zajló narancsszezon előtt. A szövetség a Világkereskedelmi Szervezethez fordult, mert szerintük a döntés 140 ezer gazda megélhetését tette kockára.

Európa kikötőiben a szigorítás miatt 3,2 millió karton gyümölcs rekedt, aminek értéke 38,4 millió euró, vagyis közel 15,3 milliárd forint.