Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Marc Elias, a kampánystáb jogi képviselője ugyanakkor az egyik közösségi oldalon tudatta: a választás eredményét magát nem kérdőjelezik meg, s a saját vizsgálatuk sem talált arra utaló nyomot, hogy a választási rendszert az eredményt befolyásoló hackertámadás érte volna. Azért támogatják a voksok újraszámolását, hogy az eljárás "biztosan mindenki számára méltányos eredményt hozzon".

Az újraszámolást a zöldek kezdeményezték. Jill Stein, a zöld párt jelöltje több millió dollárt gyűjtött össze a voksok ismételt összesítésére. A párt Wisconsinban nem csak a voksok puszta újraszámolását kéri, hanem a papíron rögzített feljegyzések ellenőrzését is. "Ez az első lépés annak kiderítésére, hogy működik-e a demokráciánk" - mondta a párt helyi társelnöke, George Martin.

Stein Pennsylvaniában és Michiganben is újra át szeretné nézetni a voksokat. Ott is megindul az eljárás, a Clinton-csapat abban is szeretne részt venni. Donald Trump a három államban 107 ezer szavazattal kapott többet Clintonnál. Elias szerint továbbra is aggodalomra ad okot, hogy beavatkozott-e Oroszország az elnökválasztásba. "Az amerikai kormány megállapította, hogy orosz állami szereplők álltak a Demokrata Párt országos vezetősége és a Clinton-kampánycsapat személyes e-mail-fiókjai elleni hackertámadás mögött, és éppen tegnap számolt be a The Washington Post arról, hogy az orosz kormány áll a kampányhajrában keringetett, álhírekből álló propaganda jelentős hányada mögött" - írta Elias.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő a CNN-nek azt mondta: a szövetségi hatóságok nem érzékeltek megemelkedett rosszindulatú hackertevékenységet a választás napján. Az elnökválasztáson több mint kétmillióval többen szavaztak Hillary Clintonra, mint Donald Trumpra, de az elnököt nem közvetlenül választják, hanem hivatalosan az elektori kollégium fogja megválasztani decemberben, Trumpnak pedig sikerült megszereznie az elektori szavazatok többségét.