Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már eddig is fokozódó inflációval szembesültek az európai országok, de újabb lökést kaphatnak az árak - derül a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amelyben a nyersanyag-, azon belül az olaj- és üzemanyagpiacok alakulását vizsgálta a társaság regionális szakértője. Magyarországon az üzemanyag-fogyasztás magához tért a járvány után, a jövőben további bővülés várható, ám ezt a növekedés kockázatok övezik.

A nyersanyagok túlnyomó többségét dollárban jegyzik, az amerikai deviza erősödése pedig tovább növeli a nyersanyagimportáló országok számláját. Ez különösen igaz az európai országokra: a rendkívül gyenge euró, valamint az euróövezeten kívüli országok fizetőeszközeinek gyengesége a Brent-olaj hordónkénti árát - a 2008-as és 2021-es olajáremelkedéseknél feljegyzett szintekhez képest - 30 százalékkal magasabbra emelte – derül ki az elemzésből.

A kínai kereslet lassulása ellenére az olajárak nem csökkentek jelentősen, mivel a piacon továbbra is jelentősek a potenciális kínálathiánytól való félelmek. Az aggodalmakat ráadásul fokozta, hogy hetekig tartó tárgyalások után megerősítették az orosz tengeri olajra vonatkozó uniós embargót. Az OPEC+-országok vártnál gyorsabb termelésnövelésre vonatkozó bejelentése nem oszlatta el ezeket a félelmeket” - emelte ki Grzegorz Sielewicz, a Coface régiós gazdasági elemzője. Közben a kereskedelmi olajkészletek már az ukrán válság előtt is a legalacsonyabb szintjükön voltak, ez pedig szintén felfelé hajtja az árfolyamot. 

A Coface elemzője közölte, hogy az energiapiaci helyzet komolyan befolyásolja a közép-kelet-európai országok gazdaságát, mivel jelentős importra szorulnak az energiahordozókból. A térség országai továbbra is a főként Oroszországból importált olajtól és gáztól függnek, mivel a hagyományos szénhidrogén-termelési lehetőségeik korlátozottak.

“A régió valóban elhanyagolható mennyiségű gázt és kőolajat termel, miközben Románia ezen a téren aktívabbnak tűnik a többi közép-kelet-európai országnál. A termelés túlnyomó többsége szárazföldi mezőkről származik. “Magyarország esetében a korlátozott tartalékok és a viszonylag inaktív feltárási színtér a következő években alacsonyabbra fogja szorítani az olajkitermelést, hacsak nem találnak új lelőhelyeket vagy kezdenek fejlesztésekbe.” – emelte ki a Coface szakértője.

Magyarország nyersolaj-finomító kapacitása a következő években stabilan napi 166 ezer hordó marad. A Duna Finomítóban történő folyamatos beruházások fenntartják a magas kihasználtsági szintet. “Az elkövetkező években a fejlesztések valószínűleg növelni fogják a kapacitást, ennek köszönhetően több, nem orosz nyersolaj finomítására is alkalmas lesz a finomító” - vázolt egy lehetséges jövőbeli forgatókönyvet a Coface elemzője.  A magyar piacon a finomított üzemanyagok fogyasztása a koronavírus-járványhoz, az utazások és a gazdasági tevékenység csökkenéséhez kapcsolódó 2020-as visszaesés után 2021-ben teljes mértékben visszatért. Ez a gazdasági tevékenység újraindulásának és az oltási kampányoknak köszönhető, emellett az üzemanyagokra bevezetett hatósági ár is hozzájárult ehhez.