Az Európai Központi Bank (ECB) kész elfogadni a görög adósságokat fedezetként a hitelért hozzá forduló bankoktól abban az esetben, ha az országot nem minősíti fizetésképtelennek mind a három hitelminősítő intézet - jelentette a Financial Times egy vezető ECB-tisztviselőre hivatkozva. Tegnap az S&P jelezte, hogy hitelátütemezésként értelmezné azt a javaslatot, amelyet Franciaországban dolgoztak ki a magánhitelezők bevonására a görög válságkezelésbe, ám a másik két hitelminősítő nem követte a példáját. Francia és német hivatalnokok ugyanakkor kitartanak amellett, hogy a magánhitelek továbbgörgetése nem jelentene államcsődöt, aminek elkerülését első számú céljuknak tartják.

Görögország 2014 közepén vissza akar térni a nemzetközi állampapírpiacra forrásokért, ezért betű szerint betartja a múlt hónapban elfogadott ötéves reformprogramját - tette le eközben a főesküt a Reuters tudósítása szerint Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter. A csomagban szereplő összesen 50 milliárd euró bevételt előirányzó privatizációs tervek első részét, 1,7 milliárd eurónyi vagyon értékesítését szeptemberig végre fogják hajtani. Idén összesen ötmilliárd euró bevételt kell el érni ebből a forrásból. Athénnak kevesebb mint három héten belül fel kell állítania a magánosítás levezénylő bizottságot, amihez a pénzügyminiszternek még "beszélnie kell két-három kulcsfigurával", mert így tudják a legszélesebb körű konszenzussal felállítani a testületet.

Venizelosznak volt egy jó híre is: a turizmus, amely az ország GDP-jének 15 százalékát adja, idén magához tért. A 2009-2010-es 25 százalékos zuhanás után 2011-ben várhatóan 10 százalékkal nő az ország bevétele ebből a forrásból. A pénzügyminiszter tagadta azt a sajtóinformációt, miszerint a nemzetközi szervezetek ellenőröket vezényelnének a görög minisztériumokba a vállalások teljesítésének nyomon követésére. Mint mondta, szakembereik, tisztviselőik enélkül is hozzáférhetnek az uniós tudásbázishoz és tapasztalatokhoz, amelyeket felhasználhatnak munkájuk során.

Venizelosz a privatizáció mellett az adórendszert reformját tartja első számú feladatának, ezért részletes tervet készíttet az adóelkerülés visszaszorítására és az adóbehajtás javítására. A pénzügyminiszter egyébként politikai veterán, számos miniszteri posztot töltött be az elmúlt közel 20 évben és bábáskodott a gazdaságilag nem éppen sikeres 2004-es athéni olimpia szervezése körül is.