A krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD) 80 százalékban a dohányzás okozza, a Covid-19-nél sokkal lassabb a lefolyása - írta a pozsonyi Új Szó. Marta Hájková, az egészségügyi minisztérium tüdőgyógyászati és fiziológiai szakértője figyelmeztet, hogy a negatív teszt után se hagyjuk figyelmen kívül a tüneteinket.

Szlovákiában a lakosság több mint egy százaléka szenved COPD-ben. Nagyon fontos a betegség korai diagnózisa és mielőbbi hosszú távú kezelése. "A COPD akut, gyógyíthatatlan és progresszív betegség, amelyet igyekszünk minél korábban felfedezni. Nagyon jó és gyors diagnosztikai módszerekkel rendelkezünk. A betegek azonban most, a világjárvány idején nem jönnek el hozzánk, mert félnek."

A betegséget sok esetben már csak előrehaladott stádiumban ismerik fel. "Lassan, hosszú évek alatt alakul ki, amelyek során előfordulhat sípoló légzés, krónikus köhögés, váladék és mellkasi zihálás. Fokozódó intenzív fáradtság is jelentkezhet vagy árulkodó jel lehet a test végtagjainak elkékülése."

A Covid-19 viszont gyors lefolyású, hirtelen fellépő magas láz, a szaglás és ízlelés elvesztése, fáradtság, mellkasi fájdalom és légzési nehézség jellemzik. Hasmenés, torokfájás és fejfájás is előfordulhat. A gyógyulás után a szövődmények általában javulnak.

A szakértő hozzátette, hogy a COPD-s betegek állapotát súlyosbíthatja a Covid-19, valamint az idős pácienseknél a koronavírus előidézheti a tüdőbetegséget.