A koronavírus elleni oltást felvették a gyermekkori védőoltások listájára, amely a törvény szerint kötelező - jelentette be az ország egészségügyi minisztériuma – írja az RT News. Az Országos Oltási és Járványügyi Bizottság (CNVE) a vírus elleni védőoltást minden 18 év alatti kiskorú számára kötelezővé nyilvánította.

A Costa Rica-i szülők ezentúl szankciókra számíthatnak, ha 2022-től kezdődően nem oltatják be gyermekeiket a Covid-19 ellen. Korábban, ha a Costa Rica-iak a kötelező védőoltási program részeként megtagadták gyermekeik beoltását olyan betegségek ellen, mint a kanyaró, a helyi média szerint feljelentették őket. A minisztérium ezután "különleges jogi eljárást" kezdeményezett, hogy a kiskorúak szüleik beleegyezése nélkül is megkaphassák az oltást.

Nem világos, hogy ugyanez a rendszer a Covid-19 oltóanyaggal is érvényes lesz-e, de az oltás felkerült az úgynevezett "alaplistára", amely tartalmazza a bárányhimlő, a gyermekbénulás és a humán papillomavírus (HPV) elleni immunizálást. A 15 év feletti tizenévesek is megkaphatják a Covid-19 oltást anélkül, hogy felnőtt kísérőre lenne szükségük.

A minisztérium nem említette az oltás alsó korhatárát, csak annyit jegyzett meg, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal engedélyezte a Pfizer vakcinájának sürgősségi alkalmazását öt és 11 év közötti gyermekek számára.

A hatóságok ígéretet tettek arra, hogy 2022-ig minden szükséges oltást megvásárolnak a tizenkét év alatti gyermekek számára. A múlt hónapban Costa Rica megállapodást kötött a Pfizerrel, amelynek értelmében további 3,5 millió adag oltóanyagot szállítanak a latin-amerikai országba. A jelentések szerint ebből a tételből legalább 1,5 millió adagot a kiskorúaknak tartanának fenn.