A Covid-19 pandémia egyik legnagyobb kihívása, hogy minden beteget megfelelően el lehessen látni miközben az egészségügyi rendszer is megőrzi működőképességét. Ebben a helyzetben jelent nagy segítséget az a Covid-kalkulátor, amelyet a bécsi orvosi egyetem, a MedUni Wien kutatói a Klinik Favoritennel, az Innsbrucki Orvosi Egyetemmel, a linzi Johannes Kepler Egyetemmel és a stockholmi Karolinska Intézettel közösen fejlesztettek ki.

A szabadon hozzáférhető ACCP-Tool elnevezésű kalkulátorban olyan paramétereket kell megadni, amelyek egy beteg kórházi tartózkodása során amúgy is rendelkezésre állnak. Ilyen a gyulladásos betegségeket mutató c-reaktív protein (CRP), a veseműködést jelző kreatinin és a trombocitaszám.

A kórházi tartózkodás első négy napján ezeket az értékeket kell beírni a kalkulátorba, illetve a beteg életkorát és a felvételkor mért testhőmérsékletét - függetlenül attól, hogy a tünetek mióta állnak fenn. A kalkulátor alapját jelentő matematikai modell ezekből vezeti le a betegség várható lefolyását és nagy biztonsággal azonosítja azokat a betegeket, akiknél enyhe lesz a fertőzés lefolyása és nem várható az állapotuk hirtelen rosszabbodása a kórházi tartózkodás 7-10. napja között.

Ennek a jelentősége, hogy ezeket a betegeket sokkal hamarabb haza lehet engedni a kórházból, nem kell megvárni ezt a kritikusnak számító időszakot, az így felszabaduló erőforrásokat pedig újabb betegek ellátására lehet fordítani - olvasható a város külképviseleti irodája által kiadott közelményben.

Az ACCP-Tool kifejlesztéséhez három Covid-központ 441 betegének az adatait használták fel, majd a kész kalkulátort három további független intézmény 553 betegének adataival hitelesítették. A Covid-kalkulátor kifejlesztése a MedUniWien ACOVACT-tanulmányának a része, amely az Osztrák Oktatási, Tudományos és Kutatási Minisztérium, a Bécsi Polgármester Orvosi-Tudományos Alapja és az Osztrák Tudományos Alap anyagi támogatásával valamint az Innsbrucki Orvosi Egyetem 2-es számú Belgyógyászati Klinikája részvételével valósult meg. A MedUni Wien kutatócsoportját Alice Assinger, a MedUni Wien Fiziológiai és Farmakológiai Központjának Érbiológiai és Trombóziskutatási Intézetének munkatársa vezette. A kalkulátor alapját jelentő matematikai modellt Stefan Heber a MedUni Wien Fiziológiai Intézetének munkatársa dolgozta ki.