Spanyol kutatók egy egészen különleges esetet hoztak nyilvánosságra a napokban: a 31 éves nő esettanulmányát az idei Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Kongresszusán is bemutatják.

A páciens ugyanis három oltással, teljeskörű védettséggel 20 napon belül megfertőződött a koronavírus omikron- majd a delta variánsával is. A fertőzések között eltelt napok száma az eddig feljegyzett esetek között a legrövidebbnek számít - írja a CNBC.

A nő először tavaly december 20-án lett pozitív a munkahelyén végzett  PCR- tesztelés során. Tünetei ugyan nem voltak, de 10 napig karanténban volt, mielőtt ismét visszatért a munkahelyére.

Idén január 10-én, mindössze 20 nappal az első pozitív teszt után köhögés, láz és általános rossz közérzet lépett fel nála, ezért újabb PCR-tesztet végeztetett. Ez is pozitív volt.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az omikron sokkal fertőzőbb, mint a delta, és képes kijátszani a korábbi fertőzésekből és a Covid-oltásból származó immunitást is, amely véd a súlyos fertőzés, a kórházi kezelés és a halálozás ellen.

Az omikron változatot azóta részben kiszorította a törzs BA.2 néven ismert alváltozata, miközben újabb változatok - például az XE- is felbukkantak.

A tanulmány egyik szerzője, Dr. Gemma Recio, a spanyolországi Tarragonai Institut Català de Salut munkatársa szerint az eset rávilágít arra, hogy az omikron-variáns képes kijátszani a korábbi immunitást is.

"Más szóval, azok az emberek, akik korábban már megfertőződtek, nem feltételezhetik, hogy védettek az újrafertőződéssel szemben, még akkor sem, ha teljes mértékben be vannak oltva" - mondta Recio.

A BBC beszámolója szerint a leghosszabb fertőzöttség 505 napig tartott.