A Yahoo News és a YouGov által készített friss közvélemény-kutatás szerint az USA-ban a republikánusok 44 százaléka azt hiszi, hogy Bill Gates, a Microsoft alapítója, a Covid-19 elleni oltással egy helymeghatározó mikrochipet akar az azt megkapó helyiekbe ültetni egy digitális személyazonosítóval, ami azok minden mozgását követné. Ez az az összeesküvéselmélet, ami az elmúlt időben egyre nagyobb népszerűségre tett szert szélsőségesek és konzervatív szakértők körében - írja a Business Insider.

A közvélemény-kutatás arra is rámutatott, hogy a demokraták 19, a függetlenek 24, az MSNBC nézőinek 15 százaléka, míg a Fox News nézőinek a fele hisz a fent említett összeesküvés-elméletben.

A YouGov reprezentatív kutatása keretében online interjúk során kérdezett meg 1640 felnőtt amerikait május 20. és 21. között, a hibahatár 3 százalékos.

Bill Gates eddig 300 millió dollárt adományozott a koronavírus elleni vakcina kutatására és ezzel együtt az online összeesküvés-elméletben hívők és konzervatív szakértők célpontjává is vált emiatt - írja a Business Insider.

A Business Insider megjegyzi, hogy egy korábbi Yahoo News-YouGov felmérés arra is rámutatott, hogy az amerikaiak 55 százaléka beadatná a koronavírus elleni oltást, ha elérhetővé válna, a maradék vagy bizonytalan (26 százalék) vagy nem tervezi beadatni (19 százalék).

Donald Trump amerikai elnök azt mondta, hogy "nagyon biztos" benne, hogy a vakcina már az év végére készen lesz, de szakértők szerint ez eltarthat 12-18 hónapig is.