Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Vám Világszervezet által vezetett akció során több mint 300 millió egységnyi silány minőségű, hamis gyógyszert, megközelítőleg 50 millió darab orvostechnikai eszközt, valamint körülbelül 2,8 millió liter ellenőrizetlen forrásból származó kézfertőtlenítő gélt foglaltak le - áll a közleményben.

Az akcióban magyar részről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) valamint a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) vett részt, több más ország felügyeleti szervei, valamint gyógyszergyártó multicégek mellett.

A mindössze 63 napot lefedő akció folyamán, nemzetközi szinten közel kétezer (1683) rajtaütésre került sor.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az akció végrehajtása során közel 200 ezer járművet és 400 ezer személyt ellenőrzött, majd a szakhatósági döntések alapján több mint 3,5 millió darab különféle típusú árunak adott "STOP" jelzést.

A lefoglalt vagy visszatartott termékek legnagyobb része hamis, nem megfelelő minőségű, engedély nélküli orvostechnikai eszköz, gyógyszer, fertőtlenítő folyadék és védőeszköz (leginkább maszk) volt.

A nemzetközi művelet fontos eredménye továbbá, hogy a kereskedelem és a határaink is biztonságosabbá váltak, hiszen az akció során regisztrált adatok nagyban segítik a hatóságok munkáját, így pontosabb képet tudnak alkotni a hamisítók által használt főbb útvonalakról és módszerekről, valamint a koronavírus-járványhoz kapcsolódó leggyakrabban forgalmazott termékekről is.