Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Becslések szerint a SARS-CoV-2 vírussal megfertőzöttek bő harmadánál a tünetek hetekig, hónapokig vagy akár évekig is fennmaradhatnak. A hosszú Covid egyik leggyakoribb tünete az agyi köd, amelyet lassú gondolkodás, zavartság, emlékezési nehézség és gyenge koncentráció jellemez. Az érintettek életminőségének javításában az agy saját újrahuzalozódását lehetővé tevő rehabilitációs program sikeresnek bizonyult - olvasható az Orvostovábbképző Szemle online kiadásának cikkében.

A rehabilitáció a neuroplaszticitáson, az agyi neurális hálózatok megváltozási, alkalmazkodási és megerősödési képességén alapul és már sok esetben hozott jó eredményeket a Mayo klinika rehabilitációs osztályán nyugat-nílusi lázban, HIV-ben és agyhártyagyulladásban szenvedők továbbá agydaganat miatti műtéten és/vagy radioterápián átesett betegek esetében és Covid-19-ből felépülőknél is - írja a szakportál.

A program egyik eleme a hibamentes tanulás: a memóriaproblémákkal küzdő páciensnek hiba nélkül kell megismételnie bizonyos információkat meghatározott számú alkalommal. Az ismétlés segít újjáépíteni a fertőzés során meggyengült memóriakészségeket.Az egyéb vírusfertőzések utáni agyi ködtől szenvedő emberek egy jó részénél is sikerült javulást elérni ezekkel a megközelítésekkel. 

Az agyi neuroplaszticitáson alapuló terápiák segítenek leküzdeni a múltbeli fertőzések elhúzódó, fokozott immunválaszhoz vezető és tartós tüneteket okozó nyomait. A kutatók úgy gondolják, hogy lényegében az agy megtanulta, hogy ezek a tünetek életveszélyesek. 

Az OTSZ online szemléje szerint  birminghami Alabamai Egyetemen használt, alakformálásnak nevezett technika során például több héten keresztül klinikai körülmények között ismételve a lehető legjobban végre kell hajtani valamit, ami elfelejtődött a csökkent használat során – például emlékezni kell a korábban elfelejtett háztartási feladatokra. Edward Taub kutató és pszichológiaprofesszor szerint ígéretesek az eddigi eredményeket.

Ezt a módszert a fizikai károsodások kezelésére használták, de nemcsak klinikai javulást okozott, hanem szerkezeti változásokat is, mind az agy szürkeállományának növekedését, mind a fehérállomány szerkezetének javulását észlelték.

A kognitív vizsgálatok eredményeit nem tették közzé, de Taub szerint az agyi ködben szenvedőknél a javulás már 35 órás kezelés után elkezdődött, 6 hónap után pedig közel 100 százalékos volt.

"Az ötlet mögött az áll, hogy az agy érzékeny a használatra" - mondta Taub. "Egy adott viselkedési funkció támogatására vagy közvetítésére szolgáló agyterület nagysága függ az aggyal szemben támasztott követelményektől." - idézi a kutatót a portál.