Igazán irigylésre méltó helyzetben vannak az oroszok, hiszen egészen pontosan 84 százalékuk boldognak érzi magát - idézte a bne IntelliNews régiós hírportál a legnagyobb állami tulajdonú orosz közvélemény-kutató intézet, a VTsIOM felmérésének eredményét. Ráadásul, az intézet tapasztalatai szerint az elégedettség áthatja az összes társadalmi osztályt és demográfiai réteget, tehát még az szegény időseket is.

Azoknak az oroszoknak a körében, akik úgy értékelik, hogy a pénzügyi helyzetük jó és stabil, 94 százalék a magukat boldognak vallók aránya. A skála túlsó végpontján, ahol az anyagi helyzetüket borzalmasnak értékelők vannak, csak 66 százalék a boldogság állapotában lévők aránya. Magyarán a még a legrosszabb helyzetben lévő oroszok kétharmada is kifejezetten jól érzi magát.

Minden nagyon szép

A VTsIOM válaszadóinak legnagyobb része szép családjának köszönheti boldogságát. Az elmúlt fél évben 30 százalékról 33 százalékra ment fel azok súlya, akik a családjukban találják meg boldogságuk titkát. Ugyancsak nőtt ebben az összehasonlításban, mégpedig 16 százalékról 21 százalékra azok aránya, akik azért vallják magukat elégedettnek, mert egészségesek. Szintén sokan, a megkérdezettek 15 százaléka találja meg jó állásában és gyermekeiben boldogsága titkát.

Meglepő módon reáljövedelmük emelkedését kevesen jelölték meg kiváló hangulatuk okaként, az oroszok az elmúlt években ennek hiánya miatt nem tudták bővíteni fogyasztásukat. Az idei szeptemberi átlagjövedelem 42,2 ezer rubel (181 ezer forint) volt, ami 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A munkanélküliség csökkenése, illetve egyes helyeken a munkaerőhiány hátszelet adott ennek a folyamatnak. Az országos munkanélküliségi ráta szeptemberben 4,5 százalék volt, Moszkvában és Szentpéterváron két százalékon állt a mutató.

Négyéves csökkenés után a szabadon elkölthető háztartási jövedelmek is feljebb kúsztak az elmúlt évben. Ez a folyamat annak ellenére megállt, hogy a szeptemberi reálbérek 2,2 százalékkal meghaladták a 2017. szeptemberi szintjüket.

Nem mindenkinek kerek a világ

Akik nem érzik magukat jól, azok pénzügyi nehézségeikre panaszkodnak. Arányuk 12 százalék a közvélemény-kutatás válaszadói között. Az ország rossz állapota miatt kilenc százalékuk bánkódik, az egészségügyi bajok, az alacsony bérek csak a megkérdezettek öt százalékának kedvét rontja el.

Felmérésben részt vevők majdnem harmada, 32 százaléka látja úgy, hogy legtöbb családtagja és barátja boldog és 16 százalékuk mondta azt, hogy környezetének többsége nincs megbékélve a sorsával. Azok aránya, akik szerint a hozzá közel állók fele-fele arányban boldogok, illetve boldogtalanok 48 százalék.