Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Törökország sok éven át a külföldi befektetők egyik kedvenc feltörekvő országa volt. Tucatnyi nyugati vállalat és márka dollármilliárdokat fektetett be a törököknél, így a múlt hét végi puccskísérlet után kialakult belpolitikai káosznak súlyos tovagyűrűző hatásai lehetnek - emlékeztetett a CNN Money.

A hatalomátvétel bukását követő tisztogatás nem csupán a hadsereg tisztjeit ritkítja meg, hanem elérte az állam egyéb intézményeinek tagjait, a bírókat, az egyetemek oktatóit és más értelmiségieket is. Becsléstől függően a "rendteremtés" 50-60 ezer embert érinthet legalább annyiban, hogy nem hagyhatja el lakóhelyét.

A lira öt százalékkal gyengült a dollárral szemben, miután az S&P leminősítette a már eddig is a bóvli kategóriában lévő török államadósságot. A Moody's figyelőlistára helyzet az országot a leminősítés lehetőségével.

Nagy befektetések

A nagy nemzetközi multik igen sok pénzt vittek Törökországba az elmúlt években. A Ford 1,6 milliárd dollárt fektetett be ottani üzemeibe, amivel ez az ország az első számú európai központja. Az amerikai autógyártót partneri szerződés köti a török KOC Holding AS-hez, 10,6 ezer embernek ad munkát, amivel az ország autóiparának legnagyobb foglalkoztatója.

A General Electric 2012-ben háromlépcsős, 900 millió dolláros törökországi befektetési programot jelentett be. A GE szállítja a turbinákat az ország szélfarmjaihoz. Emellett mozdonyokat és repülőgépek hajtóműveinek alkatrészeit gyártó üzemet gyártó vállalatot alapított.

Az Unilever 2013-ban 95 millió euró befektetésével fagylaltgyárat épített Törökországban. Egy 150 millió eurós költséggel épült további üzemnek idén kellene megnyílnia. A nagy befektetők között van a Siemens, a Procter & Gamble, a Mondelez International, a Danone, a Pepsi Co, a Bosch és a Carlsberg is.

A cégek nem válaszoltak a CNN Money megkeresésére, nem kommentálják az új törökországi helyzetet.

Nagy nyereség

Törökországba tavaly 16 milliárd dollárnyi közvetlen befektetői tőke érkezett. Ez volt a legnagyobb éves összeg a 2008-2009-es pénzügyi válság óta. Elemzők szerint azonban a puccskísérlet és az ezt követő tisztogatás és káosz elriaszthatja a jövőbeni befektetőket. Még a tervezett üzletek is meghiúsulhatnak.

A megtelepedett külföldi cégek gazdaság teljesítőképességének és ezzel az életszínvonal növelésének is kulcsszereplői - fejtegette William Jackson, a londoni Capital Economics kutatóintézet elemzője. Ezért ha feladják terjeszkedési terveiket, az lefékezheti a gazdasági növekedést is annak minden további következményével együtt.

A múlt hét vége előtt a szakértők nagyjából négyszázalékos GDP-növekedést vártak 2016-ra. Ugyanakkor az IMF már korábban is figyelmeztette a török vezetést, hogy fenntarthatatlan az ország erős függése a külföldi tőkebeáramlástól.