Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A YouGov közvélemény-kutató cég által elvégzett felmérés szerint a németek és a franciák ellenzik leginkább a britek támogatását a tárgyalásokon. Mindkét ország válaszadóinak 53 százaléka úgy tartja, hogy Nagy-Britannia ne számítson szívességre, míg 27 százalékuk szerint az uniónak nagylelkű ajánlatot kellene tennie. Továbbá a válaszadók hozzávetőleg fele az EU két legbefolyásosabb tagállamában elmondták, hogy csak abban az esetben támogatnák egy szabad-kereskedelmi egyezményt Nagy-Britanniával, ha az Egyesült Királyság továbbra is engedélyezi az uniós polgárok számára a szabad letelepedést és munkavállalást az országban.

A június 23-án tartott, Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését eredményező népszavazáson a Brexit-pártiak fő kampánytémái között szerepelt az EU egyik alapelvének, a munkaerő szabad áramlásának elutasítása. A közvélemény-kutatás szerint, amelyet öt EU-tagállamban végeztek el, mindössze Dániában támogatták, hogy nagyvonalú alkut ajánljanak az Egyesült Királyságnak.

YouGov június 30. és július 5. között 2045 embert kérdezett meg Németországban, 1008-at Franciaországban és Finnországban, Dániában és Svédországban pedig államonként nagyjából 1000-et. Nagy-Britanniának hivatalosan értesítenie kell az EU-t kilépési szándékáról, amit követően a Brexit-tárgyalások akár két évig is elhúzódhatnak. A felmérések jó esélyt mutatnak arra, hogy Theresa May kerülhet ki győztesen a brit miniszterelnöki székért folytatott versenyben. Ő elmondta: nem hivatalos tárgyalásokat akar folytatni az EU-val a kilépési alku keretfeltételeiről, mielőtt aktiválnák a folyamatot elindító 50. cikkelyt a Lisszaboni Szerződésből.