Az Egyesült Államok elnöke egyelőre nem halad jól az egyik legfontosabb kampányígéretével, miszerint épít egy falat az USA és Mexikó határára, ezzel megoldva a bevándorlás kérdését. Trump bár azt ígérte a választások előtt és után is, hogy Mexikóval fizetteti ki a határkerítést, de ezzel kudarcot vallott. Ezt részben azáltal el is ismerte, hogy most a kongresszustól kér 18 milliárd dollárt (4680 milliárd forintot), hogy a már meglévő 654 mérföldnyi fal mellé további 700 mérföldnyit építhessen.

A portál szemléje szerint az egyelőre nem tisztázott, hogy az igényelt összeg annak a nagyobb csomagnak a része, amely jelenleg is a Kongresszus előtt van, vagy ettől elkülönítve nyújtották be. Korábbi becslések szerint egyébként a fal teljes költsége akár 67 milliárd dollárra is rúghat.

A Politico szerint pedig sokan figyelmeztették Trumpot, hogy nincs olyan állapotban az amerikai költségvetés, hogy ekkora tételeket átengedjenek rajta. Dick Durbin demokrata szenátor szerint a kiadás egy újabb kormányzati leállást idézhet elő.

Donald Trumpnak viszont lehet, hogy nem a fal költségei okozzák a legnagyobb problémát jelenleg: pénteken jelent meg egy könyv, amely újabb részleteket mutat be családja és kampánystábja orosz és egyéb kapcsolatairól. Valamint az is kiderül belőle, hogy a legtöbb alkalmazottja egy idiótának tartja a hivatalban lévő elnököt.

A címlapképen a határkerítés egy darabja látható a mexikói oldalon. Forrás: Hérika Martínez/ AFP.