Nagy meglepetés érheti Lengyelországban az ünnepek idején az embereket, különösen az élelmiszerek vásárlásának idején - derül ki a Business Insider lengyel oldalának cikkéből. Csak a decemberi étkezések átlag 0,58 százalékkal drágulnak. A háttérben olyan termékek áremelkedése van, mint a vaj, a tojás, a gyümölcs, a sajtok, a túró és a tőkehús. Olcsóbb egyvalami lesz: a cukor.

A Deloitte elemzése szerint idén a lengyelek az ünnepekre átlag alig két százalékkal több pénzt szánnak, mint egy éve, így tehát nem mindenkinek lesz elég pénze a drágább élelmiszerekre. Egy másik felmérésből, amelyet a Millennium Bank felkérésére végeztek kiderül, hogy egy átlagos lengyel család az idei ünnepekre 1615 zlotyt (120 ezer forint) szán.

Azok a családok, amelyek az 500+ programban részesülhetnek, 4,8 százalékkal többet tudnak kiadni a többi családhoz képest. (Az 500+ keretében az állam minden második, harmadik stb. gyermek után havi 500 zlotyt - 38 ezer forint - utal a családoknak.)

A Deloitte és a Providenta szerint az emberek átlagosan 882, illetve 720 zlotyt szánnak az ünnepi költségekre. Ebben nem csupán a szentesti vacsora és a két ünnepi nap kosztjának költsége van benne, hanem az ajándékokra szánt összegek is. Ugyanakkor a lengyel háztartások túlnyomó többsége, ahol a havi kereset nem éri el a 2000 zlotyt, kevesebbet fog kiadni karácsonykor, mint amiről a felmérésben nyilatkozott.

A nyitókép forrása: Pixabay.com.