Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A független újság szerkesztőségi cikke szerint az is kérdés, hogy Oroszország felkészült-e az ukrajnaihoz hasonló eseményekre abban a térségben, amelyet geopolitikai érdekeltségéhez tartozó övezetként kezel. A Nyezaviszimaja Gazeta elemzésének szerzője úgy tartja, hogy a Majdan (a Kijev főteréről kiindult ukrajnai tiltakozó mozgalom) megmutatta, hogy Moszkva nem készült fel a változásokra a szomszédos országban. A Kremlt meglepte, hogy "Ukrajnának még a Majdant ellenző része is Viktor Janukovics ellen fordult".

A független orosz lap három alapvető csoportra osztja a volt Szovjetunió térségében lévő országokat attól függően, mennyire szilárd azokban a hatalom. Ennek alapján az első csoporthoz Kazahsztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán tartozik. Ezekben a közép-ázsiai országokban erős az államapparátus és gyenge (Kazahsztánban), vagy nem létezik, illetve külföldön működik (Üzbegisztánban és Türkmenisztánban) az ellenzék. Ezen államok vezetői megtalálják a közös hangot a Nyugattal, amely, amikor az energiahordozók iránti igénye vagy befektetései miatt szükséges, hajlamos elfelejtkezni "az európai demokratikus értékek" fontosságáról. A Nyezaviszimaja elemzése szerint ebben a három közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban aligha lesz Majdan, de bekövetkezhet náluk egy belső hatalmi, úgynevezett palotaforradalom.

A második csoport viszonylagosan stabil. Ide Azerbajdzsánt, Örményországot, Fehéroroszországot és Tádzsikisztánt sorolta a Nyezaviszimaja Gazeta. Ezekben az országokban aktív az ellenzék, és rendelkezik külső, nyugati támogatottsággal. A Nyugat ezen államokkal szemben különböző követeléseket támaszt, Örményország például "rendkívüli csalódást okozott Oroszországhoz kötődésével".

Végül a harmadik csoportba Moldovát, Grúziát, Kirgizisztánt sorolta a független orosz lap, amely emlékeztetett arra, hogy a Kijevben tartózkodó Miheil Szaakasvili volt grúz elnök az ukrán példa követésére, a szerinte népellenes grúz kormány megdöntésére szólította fel híveit. A Nyezaviszimaja Gazeta elemzése szerint Kirgizisztánban bármikor és bármilyen okból kirobbanhat egy belpolitikai válság.

Romlik a közbiztonság Lembergben

Azóta, hogy az ukrajnai belpolitikai válság nyomán a rendőrök a napokban eltűntek közterületekről, romlik a közbiztonság Lembergben (Lviv), a városban megszaporodtak a közlekedési szabálysértések is. A nyugat-ukrajnai nagyvárosban az utóbbi napokban jelentős mértékben romlott a közbiztonság. Ennek oka egyrészt az, hogy gyakorlatilag nem működik a rendőrség, másrészt bűnöző elemek férkőztek be a közrendet fenntartó népi önvédelmi osztagok soraiba - adta hírül szerdán a zaxid.net lembergi hírportál.
A jelentés szerint a magukat népi önvédelmi aktivistáknak kiadó bűnözők védelmi pénzt szednek a vállalkozóktól. A városban az autósok fittyet hánynak a közlekedési szabályokra, túllépik a megengedett sebességet, és figyelmen kívül hagyják a közlekedési lámpák tilos jelzését - írta a hírportál lakossági bejelentésekre hivatkozva.
Ugyanakkor a lembergi közlekedésrendészeti hatóság sajtószolgálatának szerdán kiadott közleménye szerint az elmúlt egy hétben több lett ugyan az ittas vezető, de jelentős mértékben, majdnem felére csökkent az egy évvel korábbihoz képest a közlekedési balesetek száma, és az utóbbi hét napban senki nem halt meg a város útjain.