Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szófiai legfelső közigazgatási bíróság (VAS) elutasította a vámhivatal fellebbezését, és megerősítve egy korábbi bírósági döntést úgy határozott, hogy a Lukoil Neftochim, az orosz óriáscég bulgáriai leányvállalata - az ország egyetlen kőolaj-finomítója - folytathatja a termelést, amíg véglegesen el nem dől, jogszerű volt-e, hogy a vámhatóság bevonta működési engedélyét. Ez a Novinite szófiai hírügynökség szerint legalább az év végéig biztosítja a cég jogát a termeléshez és forgalmazáshoz. A VAS egyetértett a fővárosi közigazgatási bíróság véleményével, hogy a működés leállítása jelentős, vagy alig helyrehozható kárt okozna a cégnek.

A döntésben szerepet játszott az is, hogy a Lukoil leállása válságba sodorta volna az ország üzemanyag-ellátását. Nem fogadták el a vámosok érvelését, hogy helyette akár tíz másik cég is képes üzemanyagot szállítani például a repülőgépek üzemeltetéséhez. Kiemelték, hogy a kormányhatározattal erre a célra az állami tartalékokból juttatott kerozint is a Lukoil szolgáltatta, amire nyilván nem került volna sor, ha olyan könnyen pótolható lenne ez a forrás.

Az ügy azzal kezdődött, hogy Bojko Boriszov miniszterelnök támogatásával a vámhivatal július 27-én bevonta a vállalat működési engedélyét, arra hivatkozva, hogy az nem szerelte fel azokat az elektronikus mérőeszközöket, amelyek alapján megállapítható a vám és az adó összege. A Lukoil azzal védekezett, hogy ez a túl rövid határidő miatt nem valósult meg, és már szóbeli megállapodásuk volt arra, hogy december végéig kapnak időt a hiány pótlására. Egyébként változatlanul működik az a mérőrendszer, amelynek adatai alapján évtizedek óta teljesítik fizetési kötelezettségeiket. Az ezeket figyelmen kívül hagyó döntés miatt kénytelenek voltak leállni, de az ügy kedvező kimenetelében bízva "alvó" üzemmódba kapcsoltak, ami lehetővé teszi, hogy a bírósági döntést követően nyolc óra alatt teljes kapacitással dolgozzanak.

A bolgár kormány mindenesetre nem adta fel a harcot - Trajcso Trajkov gazdasági miniszter most azt akarja, hogy a repülőgép-üzemanyag miatt a versenyhivatal indítson eljárást a Lukoil ellen kartellezés vádjával.