A csehet kétharmada úgy véli, hogy a pincéreknek meg kell dolgozniuk a borravalóért, ennek szellemében nem tekintik automatikus kötelességüknek a pluszpénz fizetését - idézte a Radio Praha a STEM/MARK közvélemény-kutató cég felmérésének eredményét. Az e véleményen lévőknek nem okoz lelkiismeret-furdalást, ha borravaló fizetése nélkül távoznak a vendéglőből.

Csehországban általában tízszázalékos borravalót szoktak adni a vendégek a számlájuk után, ám ehhez az arányhoz csak minden ötödik cseh tartja magát rigorózusan.

A vendégek 70 százaléka általában 20-40 koronát (250-500 forint) hagy az asztalon. A többiek, ha egyáltalán adnak borravalót, tíz koronánál is kevesebb hagynak a pincér zsebében azzal, hogy nem kérik el a visszajárót.

A borravaló nagysága általában attól függ, hogy a vendég milyennek értékelte a kiszolgálást, ám bizonyos tényezők elmozdíthatják ettől a pluszként adott összeget. A felmérésben megkérdezett férfiak 17 százaléka elismerte, hogy többet a pincérnek, ha randevúzik egy vendéglőben, mert ezzel akarja fényezi anyagi helyzetét a meghívott hölgy előtt. A nők ötöde azt mondta, hogy odafigyel erre és figyelembe veszi a férfiak értékelésénél, hogy mennyi borravalót adnak a romantikus vacsora után.