Cseh civil szervezetek nyílt levélben fordultak a prágai városházához azzal a kéréssel, hogy hosszabbítsa meg a hajléktalanok ellátásának azt a módszerét, amelyet koronavírus-járvány idejére vezettek be - írja a Radio Praha. A fedél nélkül maradt embereknek hotelekben és hostelekben biztosítottak helyet a pandémia alatt. A szervezetek szerint 60 ember kerülhet vissza egyből az utcákra a régi szabályok visszaállítása miatt.

Értékelésük szerint ez volt az első kísérlet a probléma szisztematikus kezelésére. Ezt megelőzően az ideiglenesen igénybe vehető tömegszállásokon túl nem volt kísérlet a hajléktalanok hajlékhoz juttatására. Az elszállásolt emberekkel rendszeresen tudtak foglalkozni a szociális munkások, és elkezdhettek arra koncentrálni, hogyan léphetnének túl az életükben a hajléktalanságon.

A civil szervezetek aktivistái találkoztak olyanokkal, akik évek óta az utcán éltek, csak a járvány idejére biztosított szállás hozott vissza az életükbe valamiféle stabilitást. Egészségük javulni kezdet, így ha visszakerülnek az utcára akkor rengeteg erőfeszítésük - akárcsak a velük foglalkozó szociális munkások erőfeszítése - kárba veszhet.