A Fruch Guitars cseh gitárgyártó manufaktúra, amely a csehországi bársonyos forradalom után indult útjára, nagy lépést akar tenni az Egyesült Államok piacának meghódítására: megnyitja képviseletét Nashville-ben a countryzene fővárosában - adta hírül a Radio Praha. A cég hangszereit használják hazai sztárok, például Aneta Langerová és David Koller, akárcsak olyan világsztárok, mint Al Di Meiola, Suzanne Vega vagy Per Gessle.

A vállalatot jelenleg vezető Petr Furch beszámolója szerint apja az 1970-es években kezdett hangszerekkel foglalkozni. Először saját magának készített egy bendzsót, miután bendzsójátékos volt, ám nem talált az igényeiknek megfelelő hangszert. Ezután barátainak készített hangszereket, majd miután az 1980-as években felpuhultak a cégalapítás szabályai, megjelent a nyilvános piacon is.

Az igazi áttörést azonban a rendszerváltás tette lehetővé: megalapították vállalkozásukat, amely évről évre növelte forgalmát. A Furch Guitarok többsége külföldre kerül - a profit 90 százalékának forrása az export -, legnagyobb piacaik Németország, a skandináv országok és Japán. Az USA-ba is szállítják termékeiket 2003 óta - a kanadai Stonebridge Guitars kereskedő cég segítségével -, ám a nashville-i képviselet új szintre emeli jelenlétüket. Petr Furch szerint az lehet piaci sikerük alapja, hogy gitárjaik dinamikus, érzékeny hangja egyfajta inspirációt kínál a zenészeknek.