Számos oka van, amiért a Cseh Köztársaságban van a legmagasabb inflációs ráta a régióban. A legfontosabb, módszertani jellegű. Más országoktól eltérően nálunk a fogyasztói árindex tartalmazza a tulajdonosok lakta otthonok költségét, és a súlya viszonylag nagy, több, mint 12 százalék. A legutóbbi adatra tekintve - januárban 9,9 százalék volt az éves infláció - azt láthatjuk, hogy ez az egy tétel a felelős majdnem két százalékpontért. Az eurózónában és az EU egészében használt harmonizált árindex (HICP) egyáltalán nem tartalmazza ezt a tételt - mondta Jiří Rusnok, a Cseh Nemzeti Bank (CNB) elnöke a Világgazdaságnak.

Ezen felül, az előző kormány úgy döntött, hogy 2021 novemberében és decemberében nem vet ki áfát az energiára (gázra és áramra). E hónapokban ez az infláció csökkenéséhez vezetett, majd logikusan meredek emelkedéshez januárban, amikor ez a könnyítés már nem volt érvényben.

Ugyanakkor, már régóta a Cseh Köztársaságban a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta az egész EU-ban. Továbbá az ingatlanárak növekedése az utóbbi években jóval az átlagos felett volt. Mindez hozzájárul az erős inflációs nyomáshoz.

Azonban ha korrigáljuk a mérési módszertan különbségeivel, mondhatom, hogy a cseh infláció nem fundamentálisan különböző a szomszédos országokétól - fogalmazott a cseh jegybank első embere.

A reál GDP mintegy 3 százalékos növekedésére számítunk, ami nagyjából megfelel a cseh gazdaság jelenlegi növekedési potenciáljának. Emiatt a monetáris politika önmagában nem öli meg a gazdasági növekedést.

A cseh kormány eddigi döntése, hogy nem avatkozik közvetlenül a kiskereskedelmi árakba, mint más V-4 országokban láttuk (például az áfa csökkentése Lengyelországban és egyes árak rögzítése Magyarországon és Szlovákiában). Személyesen azt gondolom, hogy ez a helyes megközelítés. Fájdalmasabb, de gyorsabban véget vethet az inflációs hullámnak, és a közpénzügyekre is kisebb terhet helyez - mondta Jiří Rusnok.

A lakosságot, és mindenekelőtt a politikai színtért, Csehországban hidegen hagyja az euróövezeti csatlakozás. Az emberek bizalma a koronában erős. A jegybank az infláció-célzásban sikeres. Ha ma eurónk lenne, valószínűleg hasonlóan boldogulnánk, mint így. Tehát úgy gondolom, hogy tíz év múlva is cseh koronával fizetünk majd a cseh kocsmákban - állapította meg a CNB elnöke.