Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csehországban a kormány asztalán fekszik egy javaslat a KRESZ módosítására, ami lehetővé tenné, hogy már 17 éves korukban vezetői engedélyt kapjanak a fiatalok, némi megszorítással - írja a Radio Praha. Érdekes módon az ötlet nem talál egyértelműen pozitív fogadtatásra a fiatalok körében.

A megszorítás úgy szólna, hogy egy éven át csak szülői felügyelettel vezethetne a fiatal vagy egy olyan illetővel az anyósülésen, aki jelentős autóvezetői tapasztalattal rendelkezik, ám baleseti statisztikája annál jelentéktelenebb. A korhatár leszállításának természetesen vannak ellenzői és támogatói.

Nem kéne, éppen hogy kéne

Az ellenzők azzal érvelnek, hogy a legsúlyosabb baleseteket a fiatal, tapasztalatlan, ám türelmetlen sofőrök okozzák, aki szeretnek gyorsan hajtani. Az első öt év a kritikus ebből a szempontból.

A támogatók éppen azzal érvelnek, hogy ha egy évvel korábban kezdenének vezetni a fiatalok tapasztalt vezetők felügyelete mellett, akkor jobban belejöhetnének abba, hogyan kell kulturáltan végezni ezt a tevékenységet, átvehetnék az idősebbek tudását, amire a néhány hetes autósiskolai vezetés nem ad elég időt.

Sajátos módon az érintettek érdeklődése a lehetőség iránt erősen függ a lakóhelyüktől. A vidéki településeken, ahol gyengébb a tömegközlekedés, a fiatalok minél előbb a volán mögé szeretnének ülni, hogy növeljék mozgásszabadságukat. Ezzel szemben a városokban élők halogatják a jogosítvány megszerzését - az elmúlt 15 évben 24-25 éves korra tolódott az autósiskolák elvégzésének átlagos kezdési időpontja.