Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a csehek a világ sörfogyasztó népeinek élvonalában vannak, sörivási kultúrájukat egyelőre nem ismerte el az UNESCO - írja a Radio Praha. Ez megváltozhat, miután a cseh sörfőzők egyesülete bejelentette, hogy benyújtotta kérelmét a plzeni régió sörkultúrájának elismertetéséért és hamarosan ugyanezt teszi Dél-Bohémiával is.

Martina Ferencová a szervezet elnöke azt mondta, hogy ez a jelentkezés a feltétele annak, hogy a cseh sörkultúra a világörökség részévé váljon. Először Csehországon belül kell elfogadtatni a kezdeményezést, majd ezt követően a kulturális minisztérium küldheti el a kérést az UNESCO-hoz. Ha mindezen sikerül túljutni, akkor egy évekig tartó jóváhagyási folyamat veszi kezdetét.

A cseh sörkultúra a nemzeti büszkeség része a 19 század óta. Nem csupán tradícióról van szó, hiszen a sörfőzők rendkívül innovatívak és tevékenységük része a vendéglátás kultúrájának is - lelkendezett az elnök asszony. És akkor még nem beszéltünk azokról a kiváló alapanyagokról, amelyek csak Csehországban biztosíthatók a jó cseh sörhöz.

Nem lenne egyébként egyedülálló, hogy az ENSZ szervezete a világörökségének minősíti egy ország sörkultúráját. Az UNESCO 2016-ban megadta ezt a címet a belga sörkultúrának. Cseh sörfőző ipar 60 ezer embernek ad munkát, bár a pandémia miatt tavaly csökkent a termelés és a fogyasztás is.