Csehországban a sörfogyasztás 2020-ban az 1960-as évek óta a legalacsonyabb szintre esett - idézte a Radio Praha a Cseh Sör- és Malátaszövetség jelentését. Az éves egy főre eső átlagos fogyasztás 135 liter volt, ami hét literrel elmarad a 2019-es teljesítménytől. Eközben 20,1 millió hektoliter sört gyártottak az országban, ami hétszázalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.

A visszaesés fő oka, a pandémia miatt bevezetett korlátozások visszavetették az éttermi és szállodai fogyasztást. A sörszövetség az 1950-es évek óta készít statisztikákat a forgalomról, de még nem volt olyan év, amikor a vendéglátóhelyek ilyen rosszul szerepeltek. Az elmúlt évben a kocsmák és a vendéglők a sörfogyasztás negyedét hozták, míg egy évvel korábban még egyharmad volt ez az arány.

A szakmai szervezet szerint tavaly összesen 500 kocsma és vendéglő kényszerül arra, hogy végleg bezárjon a forgalom hiánya miatt, ami idén további több száz hasonló csőd követett. A sörfogyasztásnak egyébként az sem tett jót, hogy elmaradtak a sport- és kulturális események és betiltották az alkohol fogyasztását a nyilvános helyeken.

Tavaly az üveges sör piaci részesedése hat százalékponttal, 46 százalékra nőtt, miközben a csapolt sör részesedése nyolc százalékponttal, 25 százalékra csökkent. A műanyag palackos sör súlya 11 százalék maradt, míg a dobozos söré három százalékponttal, 15 százalékra kúszott fel.