Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Martin Stropnicky szerint senki sem gondolhatja komolyan, hogy a krími helyzetet esetleg egy NATO-akcióval lehetne megoldani. Rámutatott: Ukrajna nem tagja a NATO-nak, így az engedélyt egy beavatkozáshoz az ENSZ Biztonsági Tanácsának kellene megadnia. Oroszország a BT állandó tagjaként vétójogával élve minden ilyen döntést könnyen meghiúsít.

"Szóba sem jöhet semmiféle hurrá akció" - jelentette ki Stropnicky a Prima kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában. "Azt sem tartanám helyesnek, ha a NATO bármiféle módon katonai erejét kívánná fitogtatni Oroszország előtt" - tette hozzá a miniszter.

Stropnicky úgy látja, hogy az Európai és Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ) missziója is kudarccal fog végződni, mert megfigyelőit valószínűleg nem is fogják beengedni a félszigetre. "Azt nem ajánlanám, hogy a megfigyelők minden áron be akarjanak jutni a Krímbe" - jegyezte meg.

A miniszter szerint a gazdasági szankciókra Európának nincs nagy tere, mert Európa és Oroszország gazdasága szorosan kapcsolódik. A krími válság diplomáciai megoldásának útja azonban még járható. "Lehet még növelni a diplomáciai nyomást" - mondta Stropnicky minden konkrétum nélkül.

Amennyiben a Krím-félszigeten a jövő héten valóban megtartják az Oroszországhoz történő csatlakozásról szóló népszavazást, annak eredményét a Cseh Köztársaság nagy valószínűséggel nem ismeri el. Erről Bohuslav Sobotka, cseh miniszterelnök beszélt vasárnap a cseh közszolgálati televízióban.

"Be kell tartani az ukrán törvényeket és az alkotmányt" - mondta a kormányfő. Szerinte az ukrán alkotmány nem teszi lehetővé, hogy egy régió népszavazáson döntsön az elszakadásról. "Az ország felosztásához nem lehet így hozzáállni" - szögezte le Sobotka, aki szerint diplomácia úton, ukrán-orosz tárgyalásokkal kellene megoldani a helyzetet. Sobotka megismételte: Csehország legitimnek tartja a jelenlegi ukrán kormányt.