A cseh műszaki egyetem kutatói az Egyesült Arab Emírségekben dolgoznak egy olyan berendezésen, amely napenergia felhasználásával kivonja a levegőben lévő párát - adta hírül a Radio Praha. Ha a kísérletek sikerrel járnak, akkor a berendezés egy kisebb változatát bemutatják a dubaji expó cseh pavilonjában 2020 őszén.

A S.A.W.E.R. (Solar Air Water Resource) névre keresztelt rendszer két részből áll: az egyik szolgálja a pára kivonását a levegőből, a másik felhasználja az így nyert víz egy részét a sivatag termővé tételére. Miközben az ismert berendezések egy nap alatt 10 liter vizet tudnak előállítani a sivatagi levegőből, a S.A.W.E.R. ugyanannyi idő alatt 200 litert produkál. A sivatagi kísérletek előtt szimulált körülmények között tesztelték a rendszert - így ha a klímaváltozás miatt Kelet-Közép-Európa benne Magyarország elsivatagosodik, lesz módszer baj gyógyítására.

A cseh kertészeti egyetem munkatársai dolgoznak a rendszer második elemén, egy olyan sivatagi földművelési módszeren, amely az így nyert ivóvíz egy részét egy fotobioreaktorban hasznosítja, amely javítja a víz tápanyagmegtartó képességét. Ez lehetővé teheti a növénytermesztést az extrém sivatagi körülmények között.