Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csehországból külföldre távozik az energiaiparban használt nyersanyagokkal kereskedő EP Commodities (EPC), mert el akarja kerülni a rendkívüli adó fizetését, amelyről pénteken döntött a prágai képviselőház – jelentette be Daniel Castvaj, az Energetikai és Ipari Holding (EPH) szóvivője - írja az MTI.

Az EP Commodities része a cseh multimilliárdos Daniel Kretínsky tulajdonában lévő EPH-nak. A Forbes magazin októberi kiadása szerint Daniel Kretínsky a negyedik leggazdagabb cseh vállalkozó, vagyonát 118,6 milliárd koronára (1956,9 milliárd forint) becsülik.

Daniel Castvaj szerint az EPC az elmúlt években erős európai üzleti központot épített ki Prágában, bár a Csehországban megtermelt villamos energia csak egy százalékát teszi ki az EPC üzleti forgalmának.

"Ennek a stratégiai és nagymértékben hazafias döntésnek az alapján Csehországban fizettük az adót, cseh cégeknek és képzett cseh szakembereknek adtunk munkát. Tavalyi forgalmunk meghaladta a 357 milliárd koronát, s az idén várhatóan átlépjük az 500 milliárdot. Valószínű, hogy az általunk a 2022-es év alapján befizetett adó majd bőven meghaladja az egymilliárd koronát" – fejtette ki a szóvivő. "Bevételeink tehát lényegében külföldről származnak, ilyen magas megadóztatásuk a rendkívüli cseh kormánydöntés alapján teljesen értelmetlen. Tájékoztattuk erről a kormányt is, de az álláspontunkat nem vette figyelembe" - indokolta a cég külföldre távozását Daniel Castvaj.

Az EPC nem ellenzi a Csehországban keletkezett nagyobb bevételek magasabb megadóztatását, de elutasítja a külföldön generált nyereség utáni rendkívüli adót. Az EPC új székhelyéről egyelőre nem született döntés.

A cseh parlament alsóháza pénteken hagyta jóvá, hogy az energetikai, vegyipari és bányaipari cégek, valamint a bankok Csehországban a jövő évtől kezdve három éven át rendkívüli adót fizessenek a váratlanul magas bevételeikből.

A rendkívüli adók teljes egészében az államkassza bevételét fogják képezni, a települések önkormányzatainak kérését, hogy a bevételekből ők is részesüljenek, a képviselőház nem hagyta jóvá.

A cseh kormány ezeket a bevételeket a maximális energiaárakkal kapcsolatos állami kiadások fedezésére kívánja felhasználni.

Zbynek Stanjura pénzügyminiszter a parlamentben azt mondta, hogy a rendkívüli adó a jövő évben mintegy 85 milliárd koronát hozhat az államkasszának. A kormány az energiatámogatásokra 100 milliárd koronás kiadásokkal számol. A hiányzó milliárdokat a kormány az energiatermelők megadóztatásából kívánja előteremteni.