Csehország fontos szerepet fog játszani az Északi Áramlat 2 gázvezetéken keresztül Vyborgból Németországba érkező orosz földgáz Nyugat-Európába szállításában - írta kedden a prágai CTK hírügynökség. Az épülő gázvezeték, melynek számos bírálója van, megkerüli Ukrajnát és Lengyelországot, és zömmel a Balti-tengerbe fektetett vezetékeken keresztül Németországba köt ki.

Illetve: Németországban, de valójában Csehországon keresztül juthat el Nyugat-Európába. Legalábbis az MTI által szemlézett CTK ezt közölte. Az évi 55 milliárd köbméternyi földgázból 45,1 milliárd köbméter az új Eugal gázvezetéken keresztül Csehországba fog irányulni - mondta a cseh hírügynökségnek Reemt Bernert, a Gascade német cég szóvivője a cseh hírügynökségnek.

Az Eugal gázvezeték az észak-németországi Lubmint - ahol véget ér az Északi-Áramlat 2 gázvezeték - és a cseh határon fekvő Deutschneudorfot köti majd össze. A tavaly óta épülő 480 kilométer hosszú Eugal gázvezetéket részben az idei év végén kezdik el működtetni. Bernert állítja: az építkezés a tervek szerint halad, és teljes kapacitással 2021 elejétől (az Északi-Áramlat 2 teljes üzembe helyezése után) fog működni.

Ahogyan az európai gázvezetéktérképen is látszik, az Eugal gyakorlatilag a Barátság távvezeték végállomásáig tart, úgy, hogy a cseh határon az Eugal rákapcsolódik a Capacity4Gas vezetékrendszerre, amely nagymértékben párhuzamos lesz a már létező és működő Gazela gázvezetékkel. Az új vezeték hossza mintegy 150 kilométer és a cseh-bajor határon kapcsolódik rá ismét a németországi hálózatra.

Európai fölgázvezeték térkép - 2019
Kép: Gefira.org

René Nedela, a cseh ipari és kereskedelmi miniszter helyettese a CTK-nek azt mondta, hogy az új gázvezetékeknek nagyon pozitív hatásuk lesz a cseh gáziparra. A közeljövőben ugyanis lejár a legtöbb földgáz-szállítási, kelet-nyugati irányú tranzitszerződés Csehország területén. Már ma biztos, hogy az új szerződések jóval korlátozottabbak lesznek, mint az eddigiek, aminek negatív következményei lennének a Net4Gas társaság tulajdonában lévő gázvezeték-rendszerre  - magyarázta Nedela, s ez végeredményben a gáz árának emelkedésében nyilvánulna meg.

Az új csehországi gázvezetékekkel összefüggő beruházások értéke előre láthatóan eléri majd a 700 millió eurót.

Lenka Kovacovská, a Cseh Gázipari Szövetség szóvivője kijelentette: az új gázvezetékek felépítése hosszú távon is rendkívül fontos, mert ezzel a cseh rendszer még inkább rákapcsolódik az integrált és jól működő nyugat-európai földgázvezeték rendszerre. A Net4Gas társaság tulajdonában lévő vezetékekbe 2017-ben 42,5 milliárd köbméter földgáz érkezett, ebből 8,5 milliárdot Csehországban használtak fel. A többi tranzitgázként tovább közlekedett Csehországból.