Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csehország csütörtök (szeptember 27.) éjféltől ideiglenesen, egyelőre tíz napra szóló határellenőrzést vezetett be a Szlovákiával közös határain, majd ezt követően reggel nyolc óráig 120 illegális határátlépést elkövető személyt és hét embercsempészt vettek őrizetbe – idézte a pozsonyi Új Szó Milan Majert, az idegenrendészet igazgatóját.

Majer szerint az illegális határátlépést elkövető személyek többsége szíriai, akik hosszabb ideje tartózkodtak Törökországban, most pedig Németországba tartanak. Hozzátette, a szíriai állampolgárok a hazájukban uralkodó helyzet miatt nem kitoloncolhatóak

Az embercsempészek ellen eljárás indult, öt év börtönbüntetésre számíthatnak.

Nem barátságtalan lépés

Nem Szlovákia elleni lépés, hogy Csehország ideiglenesen rendőri ellenőrzéseket vezetett be a Szlovákiával közös határátkelőhelyen – jelentette ki Vít Rakušan cseh belügyminiszter az MTI tudósítása szerint. Rakušan ezzel Eduard Heger szlovák miniszterelnök nyilatkozatára is reagált, aki bírálta a cseh fél intézkedését.

Határozottan nem célunk, hogy megnehezítsük a cseh vagy szlovák állampolgárok életét. Határozottan nem Csehország erőfitogtatásáról van szó Szlovákia felé. Egyetlen célunk van: jelezni az embercsempészeknek, akik igazi, az emberi szerencsétlenséggel üzletelő bűnözők, hogy léteznek akadályok - mondta a miniszter.