Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gyorsan növekvő árak a csehek többségét is arra szorították, hogy felülvizsgálják kiadásaikat, a kisebb keresetűek, főként az idősebbek és az egyedül élők egyre nehezebben jönnek ki a pénzükből - írja a Radio Praha. A STEM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint az emberek 70 százaléka visszafogta kiadásait.

A legtöbben élelmiszer-kiadásaikat igyekeznek kézben tartani, főként azzal, hogy kihasználnak minden akciót, továbbá igyekeznek ott vásárolni, ahol éppen a legolcsóbban jutnak hozzá ahhoz, amire szükségük van. A megkérdezettek kétharmada azt mondta, hogy immáron nem jár vendéglőbe, és kevesebbet költ kultúrára, sportra és utazásra.

Jaromír Mazák, a STEM szakértője úgy véli, hogy Csehország modern történetében példa nélküli az a válság, amin most mennek keresztül a csehek. A felmérésükben megkérdezettek 60 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt évben romlott a helyzete, ami a legmagasabb arány az elmúlt 30 évben.

Nincs megtakarításuk

Az nem újdonság, hogy a háztatások 20-25 százalékának nincs megtakarítása, ezért ha háztartási gépet akar venni, vagy ki akarja fizetni a megnőtt energiaszámláját, akkor át kell alakítania az egész havi költségvetését.

A közepes jövedelmű családoknak az okoz gondot, hogy jelentős jelzáloghiteleket vettek fel korábban, amikor még optimistán tekintettek a jövőbe vagy, a járvány idején, úgy gondolták, hogy a bajok csak átmenetiek. Most aztán megnézhetik magukat.

Egy másik felmérésből, amit a Median készített az derül ki, hogy csehek 90 százaléka helyzetének romlására számít a következő hónapokban. A megkérdezettek harmada már két állásban dolgozik vagy éppen keresi a kiegészítő jövedelem szerzésének lehetőségét.

Nem akarnak fagyoskodni

Sajátos eredménye a felméréseknek, hogy kiderült: a csehek nem akarják levenni a fűtést a télen. Nagyjából a válaszadók fele azt mondja, hogy idén is úgy fog fűteni, mint tavaly. Negyven százalékuk kicsit sem hajlandó kevésbé meleg lakásban élni, míg 29 százalékuk egy Celsius-fokos csökkentést viselne el, ami lényegében nulla. Mindössze 6,5 százalékuk hajlandó jelentősen mérsékelni otthonában a  hőmérsékletet, amivel kész eleget tenni a kormány kérésének.

A csehek többsége inkább a ruhavásárláson, az elektronikai cikkek cseréjén hajlandó spórolni szemben a fűtéssel. A kormánynak azt tanácsolja a többség, hogy a környezetvédelmi kiadásokat faragja lejjebb, és növelje a szociális támogatásokat, amivel megelőzheti a szegénység terjedését.