A jegybank a honlapján közzétett közlemény szerint a szeptember óta tartott 1,50 százalékról 125 bázisponttal 2,75 százalékra emelte meg a kéthetes repo kamatot. A piac 50 bázispontos emelést várt.

Szintén 125 bázisponttal emelte meg a jegybank a lombardkamatot 3,75 százalékra, és a diszkontkamatlábat 1,75 százalékra.

A mostani kamatemelés 24 éve a legnagyobb mértékű volt. A jegybank az idén júniusban kezdte meg a kamatemelést a tavaly májusi kamatdöntő ülés óta tartott 0,25 százalékról. Júniusban 0,50 százalékra, augusztusban 0,75 százalékra, szeptemberben 1,50 százalékra emelte az irányadó kéthetes repo kamatot.

A döntésről kiadott közleményében a jegybank az infláció visszaszorításával indokolta a kamatemelést. Szeptemberben 4,9 százalékra, 13 éve a legmagasabbra emelkedett a csehországi infláció az augusztusi 4,1 százalékról. A cseh jegybank 1-3 százalékos inflációs sáv tartását tűzte ki célul maga elé.

Októberben is folytatta a kamatemelést a Magyar Nemzeti Bank. A monetáris tanács havi döntését egyre több bizonytalansági faktor mentén hozta meg, elszállóban az infláció, de a jegybanki döntéshozók nem akarják a túlzott szigorítással megakasztani a gazdasági növekedést. Így itthon a havi rendes kamatdöntő ülésen 15 bázisponttal 1,80 százalékra emelte a jegybank az alapkamatot.