Megrettenve a gazdaságot lebénító munkaerőhiánytól a cseh kormány úgy döntött, hogy a pozitív koronavírustesztet produkálok embereknek 14 nap helyett csak öt naptári napot kell karanténban tölteniük – adta hírül a Radio Praha. A prágai vezetőket és szakértőket részben az késztette erre a döntésre, hogy figyelembe vették más országok tapasztalatait, ahol az omikron koronavírus-változat szélsebes terjedése rengeteg embert fertőz meg egy időben.

A várakozás szerint ugyanis Csehország pontosan azon az úton jár, mint más országok. A szakértők arra számítanak, hogy az omikron napokon belül dominánssá válik a fertőzést okozó kórokozók között és a tempó annyira felgyorsulhat, hogy naponta akár 50 ezren is megfertőződhetnek. Ez jóval felülmúlná bármelyik járványhullám csúcsát.

Vlastimil Válek egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a rövidítést január közepétől vezetik be, és kivétel nélkül mindenkire vonatkozik majd. Magyarán akár beoltottak valakit, akár nem, akár megfertőzte-e már korábban a vírus, akár nem, akár csak kontakt személyként kerül karanténba, akár fertőzöttként ugyanerre a kényszerpihenőre kényszerül. A miniszter szerint ezzel a lépéssel előzhetik meg a gazdaság összeomlását. További intézkedés, hogy lehetővé teszik a munkahelyeken a dolgozók heti kétszeri tesztelését január végéig.