Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csehországban megközelítette a 30 ezret a napi koronavírus-fertőzések száma január utolsó előtti hetében, amire nem volt példa a pandémia 2020. tavaszi kitörése óta - derül ki a Radio Praha tudósításából. A szakértők szerint napi 50 ezerrel érheti el a csúcsát a fertőzések száma valamikor január végén. Becslések szerint a cseh esetek 80-90 százalékáért az omikron koronavírus-változat a felelős.

A szakértők azt is megjegyzik, hogy a valós fertőzésszám jóval nagyobb, akár háromszor vagy tízszer magasabb lehet, mert az érintettek többségét nem tesztelik le. A kórházba kerülők száma nem nőtt hasonlóan, a fertőzöttekéhez, így egyelőre az egészségügyi rendszer kezelni tudja a helyzetet, amely január végére rosszabb lehet.

Csehországban az a szabály, hogy a munkaadóknak hetente kétszer le kell tesztelniük alkalmazottaikat függetlenül attól, hogy kaptak-e oltást vagy sem. A karanténperiódust a nemzetközi ajánlásokkal összhangban öt napra rövidítették. Ezt a szisztémát három hétig akarják fenntartani. A szociális és az egészségügyi dolgozók, ha nem betegek, akkor fertőzötten is dolgozhatnak megfelelő óvintézkedések mellett.

Nincs olyan intézkedés, ami megállíthatná az omikron terjedését - mondja Ladislav Dušek járványügyi szakértő. Megfelelő intézkedésekkel valamelyest lassítható a járvány, ami megvédheti az egészségügyi rendszert a túlterheléstől. René Levínský, az angol nevén Centre for Modelling Biological and Social Processes (BISOP) szervezet igazgatója azt jósolja, hogy az omikronjávány február elején érheti el csúcsát Csehországban.