Csehországban december elején helyezik üzembe az új műholdas elektronikus útdíjrendszert, ami várakozások szerint jelentős közlekedési fennakadásokat fog okozni - írta a Radio Praha a rendszer üzemeltetője, a Czech Toll/Sky Toll figyelmeztetésére hivatkozva. A gondot az okozza, hogy a teherszállító vállalatok nagyon lassan regisztráltatják járműveiket az új rendszerbe.

Eddig csak 196 ezer jármű jelent meg a nyilvántartásban, ami mindössze 43 százaléka azoknak, amelyekbe el kellene helyezni a rendszer üzemeltetéséhez szüksége fedélzeti műholdas nyomon követő eszközt. A cégeknek egyébként szeptember 22. és december 1. között kellene elvégezniük a regisztrációt.

A Czecz Toll/Sky Toll a legrosszabb helyzettel a cseh és szlovák határon lévő Lanzhot átkelőnél számol, Breclav városától nem messze, ahol 44 kilométeres várakozó sor alakulhat ki. A cseh-lengyel határon lévő Bohumín és Cesky Tesin átkelőknél 20 kilométeres dugókra számítanak. A kis szállítmányozók, amelyek kevesebb mint tíz teherautót üzemeltetnek csak 25 ezer járművüket regisztráltatták, ami a teljes állományuk nyolc százaléka. Ezek okozza a legnagyobb gondot.