Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cseh farmerek örömmel jelentették, hogy 2021-ben negyed évszázada nem látott jó komlótermést takaríthattak be – írta a Radio Praha. A rekordtermés mennyisége 8500 tonna, ami külön öröm azt követően, hogy az elmúlt években hullámvasúton volt a komlóágazat. Majdnem ideálisak voltak az időjárási körülmények – ad magyarázatot a nagy termésre Jiri Smetana, az egyik legnagyobb termelő, az Arix elnökhelyettese.

Tavasszal és nyáron is ideális ritmusban váltották egymás az esős és száraz időszakok, elég csapadék és elég napsütés érte a növényeket. Az elmúlt években éppen ellenkező volt a helyzet, ez magyarázza, hogy például 2012-ben 4300 tonna, majd 2016-ban 7700 tonna volt a termés. A szakértő szerint a hullámzás egyik oka, hogy ha van is elég csapadék, az néhány napra koncentrálódik.

Csehország a világ harmadik legnagyobb komlóexportőre, a legnagyobb termesztő Németország, a második helyen az USA áll. Az aroma komló termesztésében Csehország áll az élen. A cseh földön termő komló háromnegyede-négyötöde jut külföldre a nagy sörtermelő vállalatokhoz, főként Ázsiába és Oroszországba.

A cseh komlót általában prémium sörök előállításához használják. Az olyan japán sörök például, mint a Sapporo, a Kirin vagy az Sahi cseh komlóra épülnek. Az idei jó termés ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a cseh exportőrök az árversenyben felvegyék a kesztyűt német versenytársaikkal szemben.