Kisebb belpolitikai válságot okoz Csehországban, hogy másként értelmezi Milos Zeman államfő az alkotmányt, mint Petr Fiala miniszterelnök és a legtöbb jogász - derül ki a Radio Praha tudósításából. Zeman nem hajlandó rábólintani a kormány névsorára addig, míg az egyik jelölt - nyílt titok, hogy a külügyminiszteri poszt várományosa - ki nem kerül abból, miközben Fiala szerint vagy az egész kormányt dobja vissza, vagy cakli-pakli elfogadja a névsort, nincs joga mazsolázni.

Andrea Procházková jogász szerint ezt a jogi vitát már korábban, Andrej Babis kormányának kinevezésekor el lehetett volna - és el is kellett volna - dönteni, miután Zeman ott is belekötött miniszterjelöltekbe. A szakértő úgy látja, hogy az alkotmánybíróság végre tisztába teheti a kérdést, ha a felek nem tudnak megegyezni. Szerinte a képlet egyszerű: Csehország parlamenti demokrácia, így a törvényhozás felelőssége, hogy kinek a részvételét teszi lehetővé a kormányban és kiét nem.

Ha a kormány és az állam feje nem tudja rendezni vitáját, ahol most tartanak, akkor Procházková két lehetőséget lát. Az egyik, hogy Fiala az alkotmánybírósághoz fordul, és várja a döntést, ami másfél-két hónap múlva születhet meg. Eközben Babis kormánya tovább intézi az ország ügyeit ügyvezetői minőségben. A másik lehetőség, hogy Fiala visszavonja a külügyminiszter jelölését, és mondjuk megtartja magának a tárcát, amíg az alkotmánybírósági eljárás tart. A verdikt ismeretében újra beterjesztheti jelöltjét.