Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cseh egészségügyi minisztérium úgy döntött, szembe megy az oltási hajlandóság hanyatlásával – derül ki a Radio Praha tudósításából. A tárca 70 százalékról 75 százalékra emeli a népesség beoltottsági arányára vonatkozó célszámát. Csehországban jelenleg a felnőtt lakkosság 66 százaléka kapta meg a koronavírus-oltás valamelyik fajtáját, a lakosság egészéhez viszonyítva pedig 58 százalékon állnak.

A magasabb célt sokak szemében nem egészen korrekt reklámkampánnyal támasztják alá. Nem egyszerűen azzal kecsegtetik az embereket, hogy vége lehet a maszkhordásnak, ha elérik a 75 százalékot, hanem a gyerekekre bazíroznak. Az egészségügyi tárca reklámszövege szerint már csak felnőtt a lakosság további kilenc százalékát kell beoltani ahhoz, hogy a gyermekeknek kelljen arcmaszkot viselniük az iskolában. Segítsen nekünk meggyőzni azokat, akiket még nem oltottak be!

Adam Vojtech egészségügyi miniszter – Csehországban van önálló egészségügyi minisztérium –, azt mondta a tévében megszólalva, hogy még valamikor az ősszel elérhetik a 75 százalékos arányt. A cél az lenne, hogy megelőzzenek egy a tavaly őszihez hasonló járványhullámot. Ugyanakkor az egészségügyi szakértők egy része szkeptikus.

Szerintük az új kampány nem fogja megfordítani az oltási kedv gyengülő trendjét. Egyikük Milan Kubek, a Cseh Egészségügyi Kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenleg terjedő delta névre keresztelt mutáns ellen csak a 85-90 százalékos beoltottság nyújtana igazán védelmet, mivel ez fertőzőbb, mint a koronavírus korábbi változatai. Ezzel együtt mindenkit az oltás beadatására biztat, ezen belül a harmadik, emlékeztető szúrásra is, ha arra van szükség.