Andrej Babis miniszterelnök szerint a lépés a cseh hírszerző és biztonsági szolgálatok által szolgáltatott "egyértelmű bizonyítékokon" alapul, amelyek szerint orosz katonai ügynököknek közük volt az incidenshez, amelyben "két ártatlan" vesztette életét.

"A Cseh Köztársaság szuverén állam, és megfelelően kell reagálnia ezekre a példátlan atrocitásokra" - mondta Babis az Euronews tudósítása szerint. Az ország összesen 18 orosz diplomatát utasított ki az ügy miatt, amellyel még az oroszbarát nézeteiről ismert Milos Zeman elnök is támogatott.

A hatalmas robbanás 2014. október 16-án történt a keleti Vrbetice városában, egy olyan raktárban, ahol 50 tonna lőszert tároltak. Ugyanebben az évben december 3-án ugyanebben a raktárban egy másik, 13 tonna lőszert érintő robbanás is történt.

Jan Hamacek belügyminiszter, aki egyben az ország külügyminisztere is, azt mondta, hogy az üggyel kapcsolatban 18 orosz követségi alkalmazottat "egyértelműen katonai kémként azonosítottak". Utasították őket, hogy 48 órán belül hagyják el az országot.

Hamacek azt is mondta, hogy az ügy valószínűleg jelentősen árt a cseh-orosz kapcsolatoknak. "Hasonló helyzetben vagyunk, mint Nagy-Britannia a 2018-as salisburyi mérgezési kísérlet ügyében" - mondta az orosz ügynökök által Szergej Szkripal volt orosz kémet és lányát, Juliát érintő merényletről, ahol novicsok idegméreggel próbálták likvidálni a két embert. A brit és orosz diplomáciai kapcsolatok ezután hidegháborús szintre romlottak.

Ugyanezt az anyagot vetették be Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen is 2020 nyarán.