A cseh vállalatok egyre szívesebben foglalkoztatnak rabokat - vette át a Horspodarské noviny hírét a Radio Praha. A gazdasági lap arra alapozza ezt a megállapítását, hogy a 20 ezer börtönlakóból 8800 dolgozik valamilyen cégnél. Két évtizeddel ezelőtt az akkori raboknak csak harmada vállalhatott munkát.

Az így alkalmazott elítéltek többsége fizikai munkát végez raktárakban, újrahasznosítást végző telepeken és építkezéseken. Sokukat takarítóként alkalmazzák. A képesítést nem igénylő betanított munkát végzők bruttó 5000 koronát (66 ezer forintot) keresnek havonta. A szakképzéssel rendelkezők már 8000, a felsőfokú végzettségűek 13 750 koronát kapnak. Sajnálhatják azonban, hogy költségek levonása után - hozzájárulás a fogva tartásukhoz, tb-járulékok és kötelező megtakarítás - csak az ötödét látják ezeknek az összegeknek.

A cseh üzleti lap megállapítja, hogy a csehországi rabok sok kollégájuknál jobban járnak Európában. Például Svédországban a legalacsonyabb fizetés 5000 cseh koronának megfelelő összeg. Csehországban az elítéltek 2018-ban összesen 65,5 millió koronát (790 millió forint) kerestek, ami négyszerese az öt évvel korábbi összjövedelmüknek.