Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump amerikai elnök és hívei, illetve néhány szakértő úgy véli, hogy a globális felmelegedés kamu. Trump maga arról beszélt a 2016-os választási kampányban, hogy a kínaiak találták ki azzal a céllal, hogy költséges környezetvédelmi beruházásokba hajszolják az USA-t, rontva gazdaságának versenyképességét.

Az elnök és barátai bizonyára álmukban sem gondolnák, hogy ha ennek jegyében elhanyagolják a veszélyes hőmérséklet-emelkedést megelőző intézkedéseket, azzal Oroszországot segítik - írja Mark Whithehouse a Bloomberg publicistája. Ha ugyanis tévednének, azaz azoknak lenne igazuk, akik szerint elkerülhetetlen a felmelegedés, és csak az a kérdés, hány Celsius-fokos lesz, akkor Oroszország jól járhat a következő évtizedekben.

Átfogó előrejelzés

Whigehouse ezt az állítását a Nemzetközi Valutaalap legutolsó World Economic Outlook jelentésére alapozza, amely tartalmaz egy meglehetősen sötét jövőt festő előrejelzést a klímaváltozás várható hatásaival kapcsolatban. A vizsgálat kapcsolatot keresett a föld megszokott klimatikus viszonyai és az egyes ország GDP-jének alakulása között.

Az elemzés arra a következtetésre jut, hogy a legnagyobb vesztesek azok a szegény országok lesznek, amelyek a bolygó forró égövi részén fekszenek, és otthont adnak a világon élő emberek többségének. A kutatók megpróbálták megbecsülni, hány százalékkal módosítja egy-egy ország egy főre eső GDP-jét a globális átlaghőmérséklet egy Celsius-fokos emelkedése.

Eszerint India, Délkelet-Ázsia, Afrika, Közép- és Dél-Amerika esetén 0,5-1,7 százalékos egy főre eső GDP-csökkenés várható, miközben Európa, Észak-Amerika és Kína nagy része, továbbá Japán esetén elhanyagolható a hatás. A Föld legészakibb részén fekvő országok azonban - legalábbis e mutató tanúsága szerint - nyertesei lehetnek a globális felmelegedésnek.

Nem trópusi szigetek, de...

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ezek az országok trópusi üdülőparadicsomokká válnak, de jelentősen barátságosabbá válhat a klímájuk. Emellett figyelembe kell venni, hogy a kutatók a korábbi kisebb hőmérséklet-változások hatásai alapján becsülték meg a várható nagy ugrás lehetséges következményeit. Végül olyan mellékhatások ronthatják el a nyereségét, mint hogy bevándorlási hullám indul délről észak felé, ami váratlan költségeket okozhat.

Ugyanakkor összességében Oroszország legalábbis kezdetben, azaz a következő évtizedekben haszonélvezője lehet a jelenségnek, miközben a déli országok úgy lehetnek vesztesek, hogy a klímaváltozást döntően nem az ő, hanem a fejlett országok szén-dioxid-kibocsátása okozza. Trump kiléptette az USA-t a párizsi klímaegyezményből, amivel növeli a globális felmelegedéssel járó kockázatokat. Talán nem sejtette, hogy ezzel egyidejűleg az oroszok kezére játszik.

(A nyitókép forrása: Shutterstock.com)