Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb lengyel energiaszolgáltató vállalat, a PGNiG egyre több földgázt szállít az ukrán piacra - adta hírül a Rzeczpospollita. A cég 2016 augusztusától 2017 decemberéig több mint egymilliárd köbméter gázt exportált a szomszédos országba. A PGNiG kereskedelmi elnökhelyettese, Maciej Wozniak elmondása szerint az üzlet a vállalat ügyes vámpolitikájának köszönhető.

Szállításaik vonzóak a versenytársaikéval összehasonlítva, ráadásul megbízhatóak, aminek hatalmas a jelentősége Ukrajnában. A vezető hozzátette, hogy a gázt változatos forrásokból szerzik be. Például 2017 harmadik negyedében a lengyelországi import 12 százaléka Katarból, Norvégiából és az USA-ból érkezett a swinoujciei lng-terminálon keresztül.

A vállalat nem tervezi, hogy 2022 után Oroszországból importáljon földgázt - akkor jár le a Gazprommal kötött hosszú távú szerződése. Wozniak szerint cége továbbra is támogatni fogja az ukrán energetikai programot azzal, hogy tovább növeli exportját. Egyelőre várniuk kell a lengyel-ukrán határ fizikai áteresztő képességének növelésére. Ezt a Gazprom folyamatosan akadályozza.

A PGNiG októberben keretszerződést kötött ukrán partnerével raktározásra és gázszállitásra az ukrán rendszerben. A lengyel cég 2017 harmadik negyedében a 10. legnagyobb gázszállító volt az Ukrajnában. A lengyel konszern további kereskedelmi fejlesztést tervez az európai piacokon is.

A nyitókép forrása: Gary Cameron/Reuters