A madarak éneke csendesebbé és kevésbé változatossá vált Európában és Észak-Amerikában azzal párhuzamosan, hogy a madárpopulációk jelentősen zsugorodtak – adta hírül a Radio Praha annak kapcsán, hogy az ezzel kapcsolatos kutatásokban cseh tudósok is részt vettek. Tanulmányuk a Nature Communications című lapban jelent meg. A vizsgálatban felhasználták a madarak civil barátainak megfigyeléseit és az egyes fajokkal kapcsolatos tudományos adatokat is.

A kutatás 25 éven át zajlott és a széles merítési bázisnak köszönhetően a madarak által rendszeresen felkeresett 200 ezer helyet tekint át – árulta el Simon Butler, a nemzetközi kutatócsoport vezetője, a University of East Anglia professzora. A civil résztvevők rendszeresen felkeresik ezeket a helyeket és nem csupán a kutatás kedvéért rögzítik a madarak énekét. Ezeket a felvételeket fajonként külön vizsgálták.

A kutatási eredményekből kiderült, hogy mind a madárfajok, mind az egyedek száma csökken, akárcsak a madárénekek sokfélesége és hangzásuk intenzitása. Kevesebb madár járul hozzá az emberi környezetben a háttérben hallható madárcsicsergéshez, azaz a madarak nem próbálják hangosabb megszólalással kompenzálni, hogy egyre messzebb kerülnek egymástól. Csehország szerencsés helyzetben van, számos olyan madarak által látogatott hely van az országban, ahol sem az egyedek, sem a fajok, sem a madárének nem csorbult.