Ukrajna arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a csernobili atomerőmű körüli, úgynevezett tiltott zóna fegyvermentesítésére, mert az ott tartózkodó orosz erők miatt nem lehetséges teljesen ellenőrzés alá vonni a térséget sújtó tüzeket - jelentette be Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

Ljudmila Denyiszova emberi jogi biztos előzőleg azt közölte, hogy a "tiltott zónában" több mint tízezer hektárnyi erdő áll lángokban a térségben zajló harci cselekmények miatt. Az ombudsman a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) fordult azzal a felhívással, hogy a lehető leghamarabb küldjenek szakértőket és tűzoltó-felszereléseket Ukrajnába.

Múlt héten a NAÜ még azt jelezte, hogy a tüzek nem jelentenek súlyos veszélyt - már ami a megnövekedő radioaktivitást illeti. Vasárnap este viszont olyan hírek jelentek meg, hogy továbbra is, illetve újból óriási területen ég a zónában az erdő, és félő, hogy az ott korábban lerakódott sugárzó anyagot Ukrajna, Belarusz és Európa más részei felé is elfújja a szél.

Jurij Fomicsev, a lekapcsolt nukleáris létesítménytől északra fekvő Szlavutics polgármestere hétfő hajnalban egy videóban arról számolt be, hogy városukból, ahol az erőműnél dolgozókat szállásolták el, kivonultak az orosz erők. A múlt héten a térségért felelős kormányzó, Olekszandr Pavljuk közölte, hogy a polgármestert orosz katonák elrabolták, Fomicsev azonban most azt mondta, hogy dolgozik, és nem működik együtt az orosz erőkkel.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti